Серпнева конференція та підписання Угоди на Волині

26 серпня 2021 року відбулося одночасно дві важливі події: конференція педагогічних працівників та підписання Угоди між управлінням освіти ОДА та Волинською обласною організацією Профспілки працівників освіти та науки.

Конференція під назвою: «Організація освітнього процесу в 2021 – 2022 навчальному році: тенденції та виклики» відбулась за участі заступника Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Артура Селецького.

У ній брали участь: керівники органів управління освітою районних державних адміністрацій та територіальних громад; керівники закладів освіти обласного підпорядкування; керівники закладів професійної, передвищої та вищої освіти; керівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників; директори інклюзивно-ресурсних центрів; голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки та голови профспілок територіальних громад; працівники управління освіти; інші педагоги.

З вітальним словом до присутніх звернулася Людмила Тимощук, заступник голови обласної державної адміністрації. Вона розповіла про початок нового навчального року, наголосила на важливості щеплень від COVID-19.

Юрій Поліщук, перший заступник голови Волинської обласної ради, зупинився на завданнях, які стоять перед освітянами. Левчук Вікторія, заступник голови обласної державної адміністрації, наголосила на важливості цифровізації освіти.

З доповіддю «Цифрова трансформація освіти і науки» -2.0 виступив Артур Селецький, заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Він презентував цифрову стратегію освіти в Україні, розповів про основну проблематику в роботі вчителів та шляхи її вирішення, представив платформу «Всеукраїнська школа онлайн – 20». Виступ викликав зацікавлення і жваве обговорення учасників конференції.

З доповіддю «Організація освітнього процесу в 2021/2022 навчальному році: тенденції та виклики» виступила Людмила Плахотна, начальник управління освіти і науки Волинської ОДА.

Про перспективи розвитку вищої освіти в регіоні розповіли Анатолій Цьось, ректор Волинського національного університету імені Лесі Українки, та Ірина Вахович, ректор Луцького національного технічного університету.

Після офіційного закінчення конференції Василь Грановський, голова Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України виступив із доповіддю про стан виконання Угоди між управлінням освіти, науки та молоді Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки за минулі роки.

Він наголосив на основних моментах виконання угоди за минулі роки: «Профспілка бере активну участь у законотворчому процесі, при розгляді нормативно-правових актів, які зачіпають права та інтереси працівників галузі, а також осіб, які навчаються».

Також зазначив: «Обласний комітет Профспілки постійно вживає заходів щодо підвищення  активності правозахисної діяльності виборних органів всіх рівнів (міських, районних комітетів та рад, профкомів) шляхом надання безкоштовної юридичної допомоги членам Профспілки, представництва їх інтересів в органах, які розглядають трудові спори. За останні чотири роки працівники обласного, міських, районних комітетів, рад Профспілки розглянули понад 7500 звернення членів Профспілки, надали їм усні і письмові консультації, а також допомогу в складанні позовних заяв. Звернення членів Профспілки систематично аналізуються, вивчаються, узагальнюються і розглядаються на засіданнях  виборних профспілкових органів».

Наголосив на питанні оздоровлення дітей та дорослих: «Виконуючи положення Угоди обласна організація Профспілки приділяє значну увагу щодо утримання оздоровчого табору на озері Світязь. За час дії Угоди, тобто за літній період  2017 – 2021 рр. (крім 2020р.) оздоровлено 3895 дітей і до 4311 працюючих. На це витрачено значні кошти, в тому числі з профспілкового бюджету про що ми щорічно звітуємося на своїх форумах як це вимагає наш Статут.   На початку серпня цього року табір пройшов чергову державну атестацію».

Людмилою Володимирівною, начальник управління освіти ОДА також проінформувала присутніх про стан виконання Угоди зазначивши: «Угода містила 265 пунктів, 86 підлягали роботодавцю, тобто нашому управлінню, 50 – профспілковій стороні і 123 пункти – спільні положення.

Згідно зі статистичними даними станом на 1 квітня цього року колективні договори укладені 728 навчальних закладах включаючи дошкільні, позашкільні загальноосвітні навчальні заклади, професійні ліцеї, вищі навчальні заклади І-ІV рівнів акредитації. Договірним процесом охоплено 35 041 працівників, що складає 98,4% від їх облікової чисельності.

  Угоди укладені у всіх містах, районах і деяких територіальних громадах області між управлінням і відділами освіти, міськими, районними комітетами, радами Профспілки, профспілковими організаціями територіальних громад».

Над підписанням нової Угоди працювали робочі групи від двох сторін, зі змінами та доповненнями підписана Угода на 2021-2025 роки, з якою можна ознайомитися у вільному доступі.

Схожі публікації


Догори