Тернопільщина: реальний соціальний діалог

Реальний стан налагодження соціального діалогу виборних профспілкових органів з місцевими органами управління освітою обговорено на засіданні ради Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України 24 грудня 2021 року за участю начальника управління освіти і науки обласної державної адміністрації Ольги Хоми.

«Утворення нових органів управління освітою в новостворених громадах вже з самого початку вимагало значних зусиль для пошуку взаєморозуміння, ефективного соціального діалогу на засадах законності, незалежності, рівноправності сторін, конструктивності та взаємної поваги й пошуку компромісних рішень, тобто основних принципах, передбачених у Законі України «Про соціальний діалог в Україні», – відмітила голова обласної організації Людмила Мокей. 

Доповідаючи вона зазначила, що виборні органи структурних ланок обласної організації зіштовхнулися з неодноразовими порушеннями чинного законодавства України, прав та інтересів працівників освіти, невисоким рівнем компетентності серед керівників окремих територіальних громад в освітній, фінансовій сферах та питаннях трудового законодавства; частими випадками втручання посадових осіб органів місцевого самоврядування, керівників закладів освіти в діяльність первинних профорганізацій, здебільшого з метою послаблення профспілкового руху або реорганізації структури за їхніми «сценаріями». Особлива зацікавленість у деструктивних процесах спостерігалася там, де доводилося активно відстоювати інтереси спілчан.  

Після реорганізації структури територіальні профорганізації освітян Тернопільщини розпочали налагоджувати взаємовідносини із соціальними партнерами на підставі колективних договорів та угод.

«Сьогодні колективно-договірними зобов’язаннями між місцевими органами управління освітою та радами об’єднаних територіальних профорганізацій через укладення угод охоплено 70% громад, у котрих діють первинні профспілкові організації закладів освіти. 

Виборні органи десяти із вісімнадцяти територіальних профорганізацій забезпечили укладення угод на територіальному рівні в усіх своїх громадах. У решти територіальних профорганізаціях колективні переговори між органами управління освітою громад та профспілковою стороною перебувають на стадії завершення», – з гордістю заявила голова обласної організації.

Також вона зазначила, що в частині громад процес укладення територіальних угод проходив важко, спостерігалося небажання керівників відділів освіти розпочинати колективні переговори, тому управлінська сторона його затягувала без поважних причин, надто прискіпливо «ревізувала» майже кожне положення проекту угод, запропоноване профспілковою стороною. Тому доводилося займатися зайвим листуванням, у котрому роз’яснювати окремі положення Закону України «Про колективні договори і угоди», у т.ч. щодо відповідальності посадових сторін за ухилення від участі в переговорах. В кінцевому результаті вдавалося знаходити консенсус.

Доповідачка також детально охарактеризувала стан профспілкового представництва у складі колегій, атестаційних, конкурсних комісій, робочих та дорадчих органів освітянських структур територіальних громад, а також частку освітян-депутатів в місцевих радах.

Начальник управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Зіновіївна Хома зупинилася на питаннях фінансового завершення календарного року, зокрема відзначила, що жодна із територіальних громад, крім Кременецької міської ради, не зверталися із проханням щодо виділення додаткових обсягів освітньої субвенції для виплати заробітної плати педагогічним працівникам у кінці року. 

«Навпаки, на казначейських рахунках утворені значні залишки освітньої субвенції. Прикро, що місцеві органи управління освітою не зуміли використати вчасно ці кошти для збільшення заробітної плати чи покращення матеріальної бази закладів освіти», – відзначила начальниця управління. Також вона підкреслила проблемність кадрового забезпечення органів управління освітою територіальних громад; поінформувала присутніх про стан забезпечення ноутбуками учителів області; зупинилася на планах придбання шкільних автобусів у 2022 році; висловила свою позицію щодо надбавки за престижність.

В обговоренні питання порядку денного взяли участь голова Кременецької районної організації Лілія Чечуріна, голова об’єднаної територіальної профорганізації Борщівщини Інна Лань, голова об’єднаної територіальної профорганізації Підволочищини Анатолій Павлів, голова Чортківської міської організації Іванна Охріменко, голова первинної профорганізації ДНЗ «Борщівський професійний ліцей» Сергій Вахула, голова первинної профорганізації працівників Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії Василь Трифонюк. 

Члени ради заслухали також інформації сторін щодо виконання угоди між управлінням освіти і науки облдержадміністрації та радою обласної організації профспілки працівників освіти і науки України на 2017-2020 роки й схвалили проект обласної угоди на наступний період. Тут же на засіданні ради відбулося її підписання. 


 Тернопільська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори