Дотримання вимог трудового законодавства – патріотичний обов’язок органів влади

Стан дотримання трудового законодавства у закладах освіти територіальних громад розглянуто на засіданні президії ради Тернопільської обласної організації Профспілки за участю голів територіальних профорганізацій, що днями відбувся в обкомі Профспілки.

Заступник голови обласної організації Профспілки Оксана Піхурко зазначила, що з часу введення воєнного стану потреба у проведенні виборними органами територіальних організацій постійного моніторингу порядку дотримання вимог трудового законодавства була викликана тим, що почастішали звернення від працівників освіти з питань захисту прав спілчан в процесі дистанційної роботи. Особливо це стосується випадків, коли педагог перебуває за кордоном; примусу освітян до «добровільних» відпусток без збереження заробітної плати; запровадження у закладах освіти простою; прийняття органами місцевого самоврядування та органами управління освітою розпорядчих документів про відміну надбавок і доплат за різні види педагогічної діяльності; порушення прав педпрацівників під час проведення атестації, надання щорічних відпусток тощо. Така ситуація вимагала негайного реагування: виборним профорганам Кременецької районної, Бережанської, Борщівської, Бучацької, Зборівської, Козівської територіальних профорганізацій вдалося припинити або відтермінувати спроби щодо зниження рівня оплати праці освітян.

У зв’язку зі змінами в законодавстві України майже щоденною потребою стала необхідність трактування особливостей його практичного трактування у цей період. Тому юридичною службою обласної організації надавалися необхідні консультації, роз’яснення, готувалися проєкти листів, звернень з цих питань.

Спільними зусиллями профспілкових організацій різних рівнів вдалося домогтися відновлення права на щорічну основну відпустку повної тривалості у період воєнного часу.

Однак, як зазначила доповідачка, з початком нового навчального року почали надходити звернення від спілчан про зменшення надбавки за престижність до 5%, спроби відміни доплат за класне керівництво, за перевірку навчальних робіт, скорочення помічників учителів в інклюзивному класі тощо.

На засіданні також відзначено, що лише у Бережанській, Заліщицькій, Монастириській, Шумській міських, Гусятинській, Товстенській, Коропецькій, Підволочиській, Вишнівецькій селищних, Борсуківській, Байковецькій, Білецькій, Великоберезовицькій, Великобірківській, Підгороднянській, Великодедеркальській сільських територіальних громадах медогляди працівників закладів освіти організовано у відповідності із вимогами законодавства. У Кременецькій міській громаді працівників, котрі не пройшли медогляд, незважаючи на те, що власник не забезпечив його безоплатність, попередили про відсторонення від роботи. У зв’язку з цим готуються необхідні заходи для захисту таких працівників.

Учасники засідання визначили необхідність постійного аналізу стану дотримання трудового законодавства, вжиття усіх можливих заходів для відновлення порушених трудових прав спілчан пріоритетними завданнями своєї діяльності.

В обговоренні взяли участь: Олександра Соляр (Бережанська територіальна організація), Євген Рій (Бучацька територіальна організація), Михайло Жилавий (Монастириська територіальна організація), Лілія Чечуріна (Кременецька районна організація), Руслана Савончак (Теребовлянська територіальна організація), Олександра Яцура (Тернопільська районна організація), Іванна Охріменко (Чортківська міська організація), Зоряна Коротюк (первинна профорганізація ТОКІППО).

На засіданні також внесені зміни до Плану основних заходів ради обласної організації на 2022 рік та обговорено питання подальшої співпраці обласної організації із Сілезьким округом Спілки Вчителів Польських в Катовіцах. Розглянуто заяви на надання матеріальних допомог на лікування членів профспілки.

Після засідання президії із керівниками виборних профорганів територіальних організацій обговорено найактуальніші зміни трудового законодавства під час військового стану. Юрисконсульт обласної організації Степан Кушик детально проаналізував положення Закону України «Про внесення зміни до розділу Х «Прикінцеві та перехідні положення «Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо врегулювання окремих питань освітньої діяльності в умовах воєнного стану» (№2315-ІХ від 19.06.2022 року) та Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (№2136-ІХ від 15.03.2022 року); зміни, внесені до Кодексу Законів про працю в Україні, та коментарі Мінекономіки до законів №2136-ІХ та 2352-ІХ.

 Пресцентр облорганізації

 

Схожі публікації


Догори