Цікаві факти про медійників: в Україні відзначають День журналіста

Дата відзначення Дня журналіста саме 6 червня була вибрана невипадково. Адже цього дня у 1992 році у Брюсселі українську спілку журналістів прийняли до Міжнародної спільноти журналістів. А вже через два роки це свято було встановлене Указом першого Президента України Леонідом Кравчуком.

Враховуючи реалії теперішніх подій, ця професія – одна із найважливіших та найнебезпечніших. Журналісти, ризикуючи своїм життям, щодня збирають під обстрілами інформацію для нашого суспільства, показують правду і так само борються на інформаційному фронті з ворогом.

За даними Національної спілки журналістів України, кожні три дні війна убиває одного медійника. А з початку широкомасштабного вторгнення їх загинуло 56.

Прототипом першої газети вважають стародавні рукописні новини. Ще Юлій Цезар почав публікувати «Діяння сенату», а згодом «Щоденні громадські дощечки», на яких записували хроніку подій. Приблизно з 911 року в Китаї почав виходити «Цзінь бао» («Столичний вісник»).

Вважається, що перша газета вийшла друком у 1605 році у французькому Страсбурзі. А от перше успішне щоденне видання з’явилося у Британії – газета TheDaily Courant, яка друкувалася з 1702 по 1735 роки. Першою газетою в Україні, що відповідає сьогоднішнім уявленням, стала львівська Gazette deLeopol («Львівська газета»), яка щотижнево виходила впродовж 1776 року французькою мовою.

У Всесвітньому Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Україна посідає 97 місце.

Дата заснування Дня журналіста України збігається зі створенням Центральної телерадіостудії МОУ, яка упродовж 30 років висвітлює військове життя.

22 слова – саме стільки треба було вимовити українцеві в XIX столітті, щоб купити газету під назвою «Загальний щоденник земських законів і уряду для коронної області Галичини і Володимерії з князівством Освецімскім і Заторським і з великим князівством Краківським».

 Щиро вітаємо усіх інформаційників та журналістів з професійним святом! 

Нехай Ваше відкрите і щире слово служить правді, утвердженню добра і справедливості, а доля буде прихильною, даруючи радість і здоров’я на довгі літа!



За матеріалами – АрміяInform

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори