У Словаччині відбувся найбільший страйк вчителів

У Словаччині відбувся найбільший страйк вчителівЯк повідомлялося раніше, 13 вересня 2012 року в Словаччині відбувся найбільший за всю історію країни страйк вчителів, в якому педагоги вимагали збільшення зарплат на 10%.

Працівники освіти також стурбовані падінням якості навчання – як у середній, так і у вищій школі.

В акції протесту взяли участь 90% початкових шкіл, 80% середніх і третина всіх вищих навчальних закладів країни.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що поважає право вчителів на протест, однак не може знайти кошти для підвищення зарплат, оскільки в рамках, встановлених Євросоюзом, зобов’язаний скоротити дефіцит національного бюджету до 3%.

На цьому тижні заплановано провести зустріч керівництва профспілок вчителів з представниками міністерств освіти, фінансів та праці.

На сьогодні зарплата вчителя в Словаччині варіюється від 400 до 580 євро, тоді як середній розмір місячної оплати праці по країні становить 770 євро.

Підтримка ЄКПО

Європейський комітет профспілок освіти (ЄКПО) надіслав листа підтримки профспілці освіти Словаччини. «Пропозиції до бюджету на 2013 р. і фінансовий план на 2014-2015 роки не поліпшують нестабільну ситуацію у сфері освіти», – йдеться в листі, – «ЄКПО повністю підтримує Ваші вимоги щодо систематичного збільшення фінансування освіти».

У ньому також говориться, що уряд Словаччини має визнати цінність освіти і переглянути свою систему розподілу коштів, незважаючи на кризу.

«Майбутнє Вашої країни залежить від якісної освіти. Зусилля тих, хто забезпечує це майбутнє – вчителів і працівників сфери освіти – потрібно підтримати. Схвалення пропонованого бюджету Словаччини на освіту на 2013 рік є ведмежою послугою країні і зневагою до професії вчителя. Всі громадяни, не тільки члени профспілки, повинні повстати проти цієї несправедливості».

Уряд має інвестувати кошти в освіту


«У Словаччині, як і в інших країнах Європи і світу, уряди зіштовхнулися із серйозною економічною і фінансовою кризою, яка змусила їх приймати непродумані рішення щодо скорочення витрат на громадські послуги, особливо в сфері освіти», – зазначив європейський директор Інтернаціоналу Освіти Мартін Ромер.

«Ми виступаємо проти цього і висловлюємо свою солідарність з нашими словацькими колегами, оскільки твердо віримо, що освіта відіграє ключову роль у відновленні економіки», – наголосив директор IO.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори