Навчальний рік у Румунії розпочався зі скарг освітян

Нескінченний процес реформ національної системи освіти, обіцяний румунськими політиками під час революції 1989 року, до цих пір чекає свого завершення.

Із моменту падіння комуністичного режиму в грудні 1989 року, на посаді керівника Міністерства освіти за 26 років змінилося 24 міністри. Кожен новий міністр приходив з гучними заявами про освітню реформу, обіцянками підвищити заробітну плату працівникам освіти (в Румунії найнижчий показник серед країн ЄС), обіцянками покращити якість системи освіти та інвестувати в школи і навчальні матеріали.

У цей період профспілки активно протестували проти всіх негативних аспектів системи, які призвели до поступового зниження рівня життя та умов праці працівників освіти, збільшення кількості учнів, що покинули школу, і стали причиною низької якості освітнього процесу.

Цієї осені 2016-2017 навчальний рік розпочався під знаком соціальної нестабільності в освітньому секторі, пов'язаної з рішенням уряду зменшити зарплати бухгалтерам і секретарям всіх державних шкіл. Це рішення викликало сильне невдоволення серед членів Вільної федерації профспілок працівників освіти, членської організації Європейського комітету профспілок освіти в Румунії. З цієї причини, навчальний рік почався з протестних пікетів, організованих Федерацією профспілок працівників освіти.

«Федерація працівників освіти вимагає дотримання Закону про Національну освіту. Відповідно до Закону, Уряд зобов'язаний витрачати 6% ВВП на сферу освіти, і ми вимагаємо, щоб Закон був введений в дію з 1 січня 2017 року. Крім того, ми ще раз заявляємо, що між профспілками і міністрами відсутній соціальний діалог, і міністри хочуть змусити профспілки замовкнути», – оголосив Сіміон Ханческу, голова Вільної федерації профспілок працівників освіти.

18 жовтня 2016 року, під час переговорів, викликаних останньою акцією протесту, голова Ханческу інформував міністра освіти і Уряд про те, що Федерація буде продовжувати протести до тих пір, поки нерівність в зарплаті не буде усунуто.

Ще одна велика проблема, яка утрудняє функціонування системи освіти в Румунії – це організація національних «мега-змагань» між директорами різних шкіл та їх заступниками.

Міністерство освіти не бере до уваги думку Вільної Федерації працівників освіти, яка виступає проти подібної практики, яка серйозно заважає функціонуванню системи освіти: в разі, якщо директори програють в конкурсі, вони повертаються до статусу вчителя, а ті вчителі, які їх заміняли, поки вони були директорами, втрачають роботу.

Федерація працівників освіти готова підтримати організацію подібних національних змагань, але тільки якщо вони будуть проходити після закінчення навчального року.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори