Польща: акція на підтримку якості та демократії в освіті

4 вересня 2017 року у Польщі розпочався новий навчальний рік. Саме в цьому році вступає в дію реформа системи освіти. Цю реформу широко критикували основні освітні спільноти.

Уряд проігнорував різноманітні акції протесту, що проводилися протягом попереднього навчального року. Польський парламент відхилив пропозицію про проведення референдуму щодо реформи освіти, під якою поставили свій підпис майже мільйон громадян. З огляду на це, 4 вересня був проведений мітинг, участь в якому взяли батьки, викладачі та представники організацій сфери освіти.

Під час мітингу члени комітету з організації референдуму, в який увійшли ті, хто виступав проти реформування освіти, оголосили про його трансформацію в Комітет «Разом заради шкіл», який працюватиме з метою підвищення якості освіти, забезпечення рівного доступу до освіти, захисту демократичної моделі освіти та автономії викладачів. Члени комітету «Разом заради шкіл» поінформували громадськість про свої плани, а саме:

• проведення моніторингу впровадження реформ та їх наслідків для учнів, вчителів та органів місцевого самоврядування;

• організація спільних семінарів, конференцій, інформаційних зустрічей щодо наслідків реформ;

• розробка та розповсюдження довідкових матеріалів для батьків та вчителів з питань захисту демократичної моделі шкільної освіти.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори