Сербія: страйк-попередження

На початку вересня 2017 року Профспілка викладачів Сербії TUS організувала страйк-попередження у більше ніж 650 початкових і середніх школах Сербії. Цією акцією профспілка закликала:

– підвищити заробітну плату в освітньому секторі, підтягнувши її до рівня вище офіційного середнього заробітку в країні;

– скасувати Закон про держслужбовців, а також Закон про основи освіти з огляду на те, що багато положень цих документів порушують права працівників сфери освіти.

Профспілка TUS зазначила, що заробітна плата в сфері освіти на 16% нижча середнього заробітку працівників у Сербії, складаючи, за оцінками на липень 2017 року, всього 357 Євро.

Пропонований Закон про держслужбовців і Закон про основи освіти істотно погіршують становище освітнього персоналу і передбачають можливість звільнення без належних пільг і захисту звільнених.

Профспілка TUS заявила, що «якщо переговори з урядом не матимуть конкретних результатів, профспілка викладачів Сербії оголосить законний страйк на підставі Закону про страйки від 6 жовтня 2017 року».

Згодом TUS повідомила, що якщо до 15 вересня 2017 року не буде розпочато жодних переговорів, то в жовтні 2017 року буде організовано черговий страйк. Під загрозою страйку прохання профспілки освіти були прийняті на засіданні Республіканського Комітету 31 серпня 2017 р.

Профспілка вчителів Сербії та представники Міністерства освіти Республіки Сербія розпочали переговори. На першому засіданні 14 вересня на чолі делегації від імені TUS виступив президент освітньої профспілки пані Валентина Іліч. Міністерство представляв пан Младен Сарчевіч, міністр освіти.

Обидві сторони домовились про те, що збільшення заробітної плати працівників освіти залишається найважливішою проблемою, що поставлена на карту. За словами TUS, міністр пообіцяв зібрати всю необхідну інформацію про конкретні рішення від різних міністерств. Також було погоджено, що будь-яка освітня реформа повинна супроводжуватися адекватними стандартами для працівників освіти.

Очікується, що розпорядження, які спричиняють багато питань щодо короткострокових контрактів у сфері освіти, мають бути відмінені з початку наступного року.

Крім того, було вирішено підписати вже узгоджену Колективну угоду у сфері вищої освіти, а також розпочати переговори щодо нової колективної угоди для початкових та середніх шкіл та студентських гуртожитків. Також було розглянуто можливості централізованого фінансування дошкільної освіти.

Попереджувальний страйк підтримали також члени профспілки зі сфери дошкільної освіти, гуртожитків та вищої освіти.

На підтримку цієї акції Європейський директор Сьюзан Флокен висловилася так: «Ми висловлюємо впевненість, що сербський уряд прийме вимоги працівників освіти з належною серйозністю і бажаємо профспілці TUS успіху в його боротьбі».

Раніше в цьому році Європейський комітет профспілок освіти відгукнувся на заклик Європейського профспілкового руху підвищити мінімальну заробітну плату європейських працівників, включаючи викладачів і працівників сфери освіти.

У своїй «Кампанії за підвищення оплати праці» Європейська конфедерація профспілок закликає до загального підвищення заробітної плати і, особливо, в країнах Східної Європи з метою подолання тривожно високої розбіжності в порівнянні з зарплатами Західної Європи.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори