Словенія: профспілка освіти домоглася підвищення зарплати вчителів на 10%

Важкий період, який почався з великої конференції в Любляні в жовтні 2017 року і продовжився увесь 2018 рік включаючи два страйки, складні переговори і відставку прем'єр-міністра Словенії, успішно завершено.

Профспілці працівників освіти, науки і культури Словенії (ESTUS), членської організації ETUCE в цій країні, вдалося домогтися підвищення зарплати для вчителів, і вона відзначає свою перемогу.

«З огляду на узгоджене підвищення зарплат і підписану угоду, ESTUS виконала і домоглася включення всіх вимог, узгоджених раніше в ході переговорів з колишнім прем'єр-міністром, який пішов у відставку перед самим підписанням і укладенням угоди навесні», – пояснив Генеральний секретар ESTUS Бранимир Штрукель.

Профспілка працівників освіти, науки і культури Словенії повідомляє, що всім працівникам державного сектору повинні бути виділені в 2019 і 2020 роках 306 мільйонів євро. Що стосується освіти, галузь, то отримає приблизно 115 мільйонів євро. Іншими словами, зарплати працівників освіти повинні зрости, в середньому, на 10%.

Крім того, профспілці освіти вдалося домогтися надання відпускних для всіх працівників, чия зарплата нижча або дорівнює мінімальному розміру оплати праці в країні.

«Угода є величезним досягненням, одним з найважливіших за нашу 27-річну історію. Нам знадобилося більше року, два страйки і два уряди, щоб прийти до цього результату. Майже 95% наших членських організацій проголосували за підписання підсумкового тексту угоди. Ми переламали тенденцію зниження заробітних плат і, будемо сподіватися, спрямували її вгору. Ми вказали на важливість освіти, роль освіти і працівників галузі в нашому суспільстві, яка довгі роки ігнорувалася під час кризи. «Поворотним пунктом» стали масштабний загальний страйк і демонстрація 14 лютого 2018 року в Любляні, в якій взяли участь 20 000 осіб. Ми твердо і ясно дали зрозуміти всім політикам, що ми рішуче налаштовані домогтися задоволення всіх наших вимог і що ми не поступимося. Ми продемонстрували нашу величезну здатність до колективних дій, і найбільшої подяки заслуговують наші члени, кожен з них, хто брав участь в наших акціях і не здавався, навіть коли ситуація ставала по-справжньому напруженою і важкою. Разом ми сильніші і можемо домогтися ще більшого», зазначив на закінчення Бранимир Штрукель.

Вітаючи профспілку ESTUS і всі її членські організації з успішним укладенням угоди, яка потребувала стількох зусиль, Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен зазначила: «Солідарність і єдність – основа профспілок. Це один з тих надихаючих прикладів, коли сильний колективний голос і тверда рішучість здатні змінити ситуацію на краще. ЄКПО вітає ESTUS і її членські організації з цією перемогою».

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори