Голова ZNP: ми призупиняємо страйк, але боротьба триває!

25 квітня 2019 року на прес-конференції у Варшаві голова Профспілки учителів Польщі Славомир Броняж заявив про призупинення загальнонаціонального страйку вчителів з 27 квітня. Профспілка переходить на новий, набагато важливіший етап, вимагаючи невідкладного системного та змістовного діалогу щодо пакету реформ з метою впровадження системи освіти ХХІ століття та відповідного розвитку дітей та молоді.

Рішення про призупинення страйку було прийняте після консультацій зі студентами, щоб дати їм можливість завершити навчальний рік.

Славомир Броняж заявив що профспілка не здається. За нею стоять мільйони поляків – вчителі, учні, батьки. Голова профспілки дав Прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому час до вересня, щоб прийняти конкретні рішення у відповідь на комплексні пропозиції учителів.

Славомір Броняж нагадав Прем'єр-міністру профспілкові страйки 80-х років і зазначив, що нинішня політика уряду створює сніговий ком незадоволення не тільки серед вчителів, а й серед лікарів, підприємців, жінок. «Ви повинні знати, ми відчуваємо себе все більш і більш згуртованими. Я отримав десятки телефонних дзвінків від людей протягом останніх днів, які підтримують нашу боротьбу і протистояння несправедливості: від лікарів, юристів, художників, страйкових лідерів 80-х, і просто від батьків. Таку силу, силу згуртованих людей, Ви не переможете» – підкреслив голова профспілки освітян, звертаючись до Прем'єр-міністра. «Якщо це буде необхідно, восени ми всі будемо стояти біля канцелярії Прем'єр-міністра. Сотні тисяч вчителів, медсестер, батьків, учнів, пацієнтів, інвалідів, чоловіків та жінок. Ви не можете ігнорувати усіх нас».

Профспілка відмовилася підписувати угоду та вступати у формальні переговори, організовані урядом. За підсумками 17 днів страйку вдалося добитися підвищення зарплат на  10% із вересня, скорочення необхідного стажу для отримання доплат з 15 до 10 років.

Проте все ще не вирішено найсерйозніших проблем, які впливають на якість навчання учнів: навантаження вчителів, навчальні плани, утримання найкращих у професії.

Профспілка розпочинає роботу в рамках другого етапу своєї стратегії:

  • у червні буде проведено круглий стіл з обговорення проблем освіти;

  • розпочинається розбудова широкої коаліції для підтримки так званого Вересневого пакету – підготовлено календар зустрічей з організаціями, які виступають за сильну систему освіти;

  • просування програми «Школа для шести», яка стане частиною більш широкого вересневого пакету, розробленого за участю партнерів.

Програма «Школа для шести» передбачає:

  • збільшення витрат на освіту до 5% ВВП;

  • перегляд основного навчального плану («легкий ранець»);

  • навчання навичкам, замість запам'ятовування;

  • зменшення бюрократії в школах;

  • підвищення автономії шкіл і вчителів;

  • збільшення оплати праці учителів і працівників освіти.

«Перший етап страйку показав нам все, що ми можемо кинути виклик, що не потрібно схилятися перед силовими рішеннями уряду і терпіти негідні для учнів, батьків і вчителів умови системи освіти. Сьогодні ми сильніші, тому що ми знаємо, що можемо ефективно організувати півмільйона вчителів, тисячі шкіл, і найголовніше, що нас підтримують батьки, учні та чимало організацій.

Я хотів би дуже подякувати і висловити своє захоплення тими освітянами, які три тижні страйкували на знак протесту, незважаючи на залякування з боку влади, керівництва і навіть поліції, які не піддалися. Хотів би також подякувати учням і батькам, широкій громадськості, що підтримали нас.

Сьогодні ми призупиняємо страйк, але наша боротьба триває і триватиме до кінця» – підсумував Славомир Броняж.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори