Відкриття шкіл у різних країнах: як вирішується дилема коронавірусу

Британська газета «The Guardian» вивчила ситуацію з відкриттям шкіл та початком навчального року в різних куточках світу і опублікувала цю інформацію на своєму сайті.

Оскільки школи в Англії та Уельсі знову відкриваються на тлі постійних суперечок щодо безпечних умов навчання, в центрі підвищеної уваги перебуває потенційна можливість передачі коронавірусу в класних кімнатах та досвід інших країн.

Дослідження щодо ймовірності підхоплення та передачі вірусу дітьми різного віку суперечливі, а відмінності систем освіти та соціальних норм ускладнюють порівняння.

Одним із ускладнюючих факторів є те, що епідеміологи називають контактною матрицею: ступінь змішання різних вікових груп, особливо в межах розширених багатопоколінних сімей, який відрізняється від суспільства до суспільства та між різними суспільними групами.

У різних країнах застосовуються різні підходи, але деякі питання є спільними для всіх. Чи повинні усі діти та персонал носити масок чи лише деякі вікові групи? Чи слід тестувати дітей на наявність вірусу? Як забезпечити соціальну дистанцію в класних кімнатах та на дитячих майданчиках? І зрештою, чи потрібно взагалі відкривати школи?

Франція (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 10789)

Після нещодавнього різкого зростання кількості випадків захворювання на коронавірус, Франція видала найбільш детальні вказівки щодо відкриття шкіл. Дітям загальноосвітніх шкіл доведеться постійно носити маски для обличчя весь час перебування в школі та на дитячих майданчиках – заявив міністр освіти Франції у четвер, коли кількість нових хворих сягнула рекордних значень з моменту послаблення карантину.

Ця вимога відрізняється від даних у липні рекомендацій про те, що маски дітям старшого віку будуть необхідні лише тоді, коли неможливо буде дотримуватися соціальної дистанції в 1 метр. Це також і відповідь на стурбованість профспілок вчителів щодо зростання кількості інфікованих наприкінці літа.

Якщо весною, коли школи у Франції відчинили свої двері, існували обмеження щодо розміру класів, то в цьому навчальному році таких обмежень не буде, а правило щодо соціальної дистанції в 1 метр є рекомендацією, а не обов’язком.

Польща (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 631)

У Польщі 1 вересня школи знову відкриються вперше з середини березня, незважаючи на те, що наприкінці минулого тижня щоденна кількість нових інфікованих досягла рекордних показників.

Було заявлено, що носіння масок дітьми у класах не вимагається. Однак, в окремих школах директори можуть прийняти рішення про обов’язковість масок у шкільних коридорах та роздягальнях. На відміну від інших країн, у школах не перевірятимуть температуру на вході.

Бельгія (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 443)

Враховуючи один з найвищих у світі показників смертності на душу населення від Covid-19 під час пандемії, Бельгія уважно вивчила питання носіння масок у класних кімнатах. Як заявила прем'єр-міністр Бельгії Софі Вільмес на минулому тижні, усі діти старші 12 років і вчителі повинні будуть носити маски.

«Мета – уникнути другої хвилі пандемії», – сказала вона на прес-конференції. «Сьогодні ми бачимо, що ситуація стабілізується та покращується. Дуже важливо, щоб діти ходили до школи».

Німеччина (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 470)

Останніми днями увага прикута до Німеччини у зв’язку з тим, що у Берліні, де навчальний рік розпочався 10 серпня, протягом наступних двох тижнів кілька десятків шкіл довелося закрити через розповсюдження інфекції.

Чиновники кажуть, що у більшості випадків у школах захворіли лише один вчитель чи учень, і припускають, що інфікування відбулося за межами школи.

У відповідь школи були закриті на дуже короткий період, щоб відстежити контакти. «Поки що це поодинокі випадки, а не спалахи захворювання», – зазначила Валері Кірхбергер, педіатр і координатор стратегії тестування в Берліні.

На відміну від країн, де система освіти організована на національному рівні, в Німеччині система середньої освіти управляється на рівні земель. У той час як деякі землі запровадили обов’язкове носіння масок в школах на постійній основі, в інших землях вони є обов’язковими лише в коридорах та на дитячих майданчиках. Загалом, школи по всій країні намагалися попередити ризик зараження, розділивши класи.

Південна Корея (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 248)

Південна Корея, чия освітня система вважається однією з найінтенсивніших у світі, декілька разів переносила дату відкриття шкіл, а потім поетапно допускала до навчання різні вікові групи.

Попри те, що спалахи захворювання в країні змусили школи знову закритися, застосовувалися різні тактики продовження навчання, включаючи відвідування школи через день та перевірку температури.

Данія (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 0)

Ще у квітні Данія однією з перших західних країн відкрила школи, розділивши дітей молодшого віку на «мікрогрупи» з 12 осіб, які отримали назву «захисні бульбашки».

Розвівши час початку занять та розмістивши парти на відстані 2 метри, вважалося що маски не є необхідними для дітей. Однак у Данії відносно низька кількість інфікованих серед населення в цілому, що стало результатом швидкого та ефективного впровадження заходів безпеки, а мінімізація передачі інфекції в суспільстві в кінцевому підсумку зробила школи безпечними.

З 18 травня до загальноосвітніх шкіл повернулися діти у віці 12-16 років, дотримуючись подібних правил.

Ізраїль (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 555)

Розвиток подій в Ізраїлі став однією з найбільш повчальних історій. Досить успішно впоравшись із початковим спалахом захворювання, країна відкрила школи у травні, спочатку дозволивши обмежену кількість класів, поділених на так звані невеликі «капсули», щоб мінімізувати ризик передачі вірусу. Потім уряд несподівано оголосив, що усі класи можуть повернутися до школи, і скасував обмеження щодо розміру класів.

Це сприяло новому спалаху захворюваності: десятки тисяч учнів було згодом відправлено на карантин, оскільки їхні однокласники отримали позитивний результат тестування на коронавірус.

Кенія (кількість інфікованих за день станом на 31.08.2020 – 263)

Враховуючи різний досвід у різних частинах світу, школи в Кенії відкриються не раніше січня. Як зазначено у статті на сайті Всесвітнього економічного форуму, «країни з низьким рівнем доходів зіштовхуються з зовсім іншими обставинами, ніж країни багатші країни – наприклад, велика доля домогосподарств, в яких проживають малі діти та люди похилого віку… необхідність збереження здоров’я дорослих працездатного віку, щоб уникнути голоду та злиднів».

Шкільний рік у Кенії триває з січня по листопад. Школи закрилися ще в березні. Навчання з того часу проводиться дистанційно через шкільні програми на радіо, телебачення та в інтернеті.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори