Міжнародний саміт вчительської професії: уряди та профспілки працюють разом

11-13 травня 2022 року у м. Валенсія (Іспанія) відбувся 12-й Міжнародний саміт вчительської професії.

Міжнародний саміт з вчительської  професії об’єднав уряди та освітянські профспілки країн ОЕСР з метою зміцнення та підтримки інформативного та чесного політичного діалогу між обраними представниками вчителів та національними державними органами. Із моменту свого першого проведення у 2011 році Саміт – унікальний майданчик для відкритого та конструктивного обміну думками з питань ефективної політики та практики роботи освітян.

Захід організований спільно Міністерством освіти та професійно-технічного навчання Іспанії, Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та Інтернаціоналом освіти.

Головна тема Саміту – «Рух уперед після пандемії: уряди та профспілки вчителів працюють разом, щоб нікого не залишити поза увагою».

У Саміті 2022 року взяли участь міністри освіти та лідери освітянських профспілок провідних країн із високоефективними освітніми системами та такими, що швидко удосконалюються (за визначеннями результатів останньої Програми міжнародної оцінки успішності учнів (PISA).

Захід відбувся під головуванням Міністра освіти Іспанії Пілар Алегрія Континенте, Генерального секретаря ОЕСР Матіаса Корманна та Генерального секретаря Інтернаціоналу освіти Девіда Едвардса.

Цьогорічний Саміт сфокусувався на інклюзивному та справедливому відновленні освіти в контексті кризи Covid-19. Також було широко обговорено роль цифрових технологій у підтримці та вдосконаленні освіти для всіх та ролі вчителів у забезпеченні сталого майбутнього.

Окрема сесія була присвячена питанню освіти в Україні під час війни. І представники профільного міністерства та Профспілки донесли до учасників інформацію про діяльність освітніх закладів у період воєнного стану.

Зокрема, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Вітренко розповів про складнощі організації та проведення навчального процесу у зв’язку із активними воєнними діями в окремих регіонах України та напруженою ситуацією в країні загалом. Зупинився також на діяльності міністерства у цей складний час.

Щодо роботи Профспілки працівників освіти і науки України у воєнний час виступила завідувачка міжнародного відділу ЦК Профспілки Катерина Малюта-Осаулова.

У своїй доповіді вона наголосила, що з початку російського вторгнення в нашу країну Профспілка, як і багато інших профспілок нашої країни, отримує багато звернень від наших членів про допомогу. Наші спілчани потребують підтримки, і Профспілка робить все можливе, надаючи і фінансову, і гуманітарну допомогу, щоб допомогти тим, хто її потребує.

«Що українці – надзвичайний народ. Наші викладачі читають лекції та уроки по телефону, навіть перебуваючи на передовій війни. Багато наших дітей навчаються в підвалах, на станціях метро. І це реальність сьогоднішньої освіти в Україні», – підкреслила завідувачка міжнародного відділу.

Насамкінець виступу вона подякувала колегам за солідарність з українськими освітянами. «Ми віримо не лише в нашу перемогу, а й у покарання всіх, хто вбивав українців! Ми віримо, що освіта має бути на передовій, щоб уникнути будь-яких воєн у майбутньому», – наголосила Катерина Малюта-Осаулова. 


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори