Великі та маленькі кроки Городнянської районної організації Профспілки

Великі та маленькі кроки Городнянської районної організації Профспілки18 квітня 2013 року на пленумі комітету Чернігівської обласної Профспілки працівників освіти і науки України розглядалося питання «Про організацію та здійснення громадського контролю комітетами первинних та районної організацій Профспілки за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти Городнянського району».

З доповідями на пленумі виступили Геннадій Мироненко — голова Городнянської районної організації, а також Олексій Лугина — юрисконсульт обласної організації Профспілки, які проаналізували додержання законодавства про працю в установах і закладах освіти Городнянського району. У роботі пленуму взяв участь завідувач юридичним відділом ЦК Профспілки Сергій Курілкін.

На засіданні було відмічено, що питання правового захисту працівників конкретизовано в угоді між відділом освіти та профспілковою стороною, колективних договорах. Саме завдяки закріпленню в районній угоді вдалось вирішити багато питань:

• виплата винагороди за сумлінну працю до Дня працівників освіти;

• фінансування підвезення педпрацівників сільської місцевості;

• погодження з райкомом профспілки та профкомами кошторисів і штатних розписів навчальних закладів;

• надання додаткових відпусток голова первинних профспілкових організацій.

Завдяки представництву голови райкому Профспілки в громадській раді при райдержадміністрації вдалось в період заборгованості із заробітної плати не допустити відключення газо- і електропостачання споживачам, які є працівниками освіти.

За 2011-2013 роки районною організацією направлено 78 звернень, подань, листів з питань дотримання законодавства про працю до органів влади державного, обласного і районного рівнів, відділу освіти, прокуратури, органів місцевого самоврядування. За кількістю таких звернень Городнянська організація є лідером в області. Відповідні звернення приймаються і первинними організаціями.

Районна організація співпрацює з Національною службою посередництва і примирення з питань заборгованості із зарплати та «відряджувальних», невиплати «відпускних» перед відпусткою.

Регулярно райком залучає до вирішення спорів обласний комітет Профспілки. Як приклад, було наведено допомогу при створенні районної гімназії та ліквідації ЗОШ № 1, а також при скасуванні контрактної форми трудового договору в гімназії. Домоглася Профспілка через прокуратуру і відміни незаконного наказу відділу освіти про утримання податку з коштів, виплачених працівникам за рішеннями суду.

Городнянська районна організація докладає чимало зусиль для посилення роз'яснювальної роботи: підписка профспілкових видань найкраща в області, проводиться щомісячне навчання голів первинних організацій, найбільше серед організаційних ланок видається методичних матеріалів з питань правового захисту, матеріали вищестоящих органів доводяться до відома первинних організацій.

Однією з форм впливу на місцеву владу є проведення розширених зустрічей профактиву навчальних закладів. За допомогою таких багаточисельних зібрань спілчани домагалися вирішення питання з виплатою зарплат, а також інших проблем фінансування галузі. Зокрема, освітяни Городнянщини не вперше використовують відмову іти у відпустку, як ефективний спосіб своєчасного отримання «відпускних».

Виробляються певні способи захисту прав працівників у процесі оптимізації мережі навчальних закладів. Так, голова районної організації Профспілки ефективно протидіє скороченню штатних одиниць в існуючих закладах, опираючись на економічні розрахунки. До того ж, Профспілка доводить, що мережа закладів Городнянського району вже достатньо оптимізована. Для прикладу, відстань підвезення дітей із с. Сеньківка до школи досягає 38 км.

Після обговорення пленум обласної організації Профспілки прийняв звернення до Городнянської райдержадміністрації, щодо скасування додатку до розпорядження “Про оптимізацію мережі бюджетних установ району” в частині скорочення штатних одиниць в закладах освіти як таке, що суперечить чинному законодавству. Звернення такого ж змісту направлено до начальника відділу освіти Городнянської районної державної адміністрації.

Підсумки пленуму підвела Тетяна Матвеєва – голова обласної організації Профспілки, підкресливши роль діючих актів соціального партнерства в питанні правового захисту працівників в установах і закладах освіти. Серед них: регіональна угода між Чернігівською облдержадміністрацією, профспілковими об'єднаннями, господарськими організаціями області на 2011-2015 роки; угода між управліннями освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації та обласною організацією Профспілки працівників освіти і науки України на 2012-2015 роки; угоди на рівні міст, районів та колективних договорів навчальних закладів.

Керівник освітянської Профспілки області наголосила, що після прийняття Галузевої угоди на 2011-2015 роки між ЦК Профспілки і Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України була проведена значна організаційна робота щодо укладення нових колективних договорів у закладах освіти та угод на територіальному рівні, внесені змін і доповнень до діючих колективних договорів. Так за статистичними даними станом на 1 квітня 2013 року колективні договори укладені у 949 організаціях області, що становить 97% від їх загальної кількості. Наразі ними охоплено 34 тис. 775 працівників.

Окремою темою пленуму було обговорення Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки “Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава”. В цьому документі у освітян викликає занепокоєння зміст пункту 39.2, який передбачає підготовку нормативно-правових актів для приведення показника кількості студентів на одного викладача до 18 осіб. За результатами дискусії було прийнято відповідне звернення до Президента України Віктора Януковича.

Після обговорення доповідей, члени обласного комітету Профспілки прийняли постанову, в якій рекомендували районній організації посилити контроль за роботою профкомів первинних профспілкових організацій з питань укладення колективних договорів, продовжувати діалог з органами влади в процесі оптимізації мережі навчальних закладів, а також активізувати інформаційну складову діяльності Профспілки.

Також пленум зобов'язав організаційні ланки обласної організації Профспілки:

• активізувати громадський контроль з питань забезпечення необхідних обсягів фінансування закладів освіти та захисту прав спілчан, зокрема в процесі оптимізації мережі навчальних закладів;

• посилити контроль за виконанням деяких норм обласної Угоди щодо гарантій профспілковому активу;

• провести необхідні заходи для обрання громадських інспекторів праці; погоджувати нормативні акти роботодавців;

• покращити інформаційну комунікацію зі спілчанами з метою донесення конкретних переваг від членства в Профспілці.

Віталій Копиш,
Чернігівська обласна організація Профспілки


Великі та маленькі кроки Городнянської районної організації Профспілки    Великі та маленькі кроки Городнянської районної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори