Соціальне партнерство та колдоговірні відносини: досвід Одеського національного економічного університету

Соціальне партнерство та колдоговірні відносини: досвід Одеського національного економічного університету12 грудня 2013 року в Одеському національному економічному університеті відбувся подвійний захід – семінар-навчання голів профкомів та профспілкового активу ВНЗ Одеської області та засідання секції вищої школи обкому Профспілки. Профспілкові лідери розглядали питання соціального партнерства у вищих навчальних закладах, укладання колективних договорів, угод та ефективність їх дії.

Відкрила семінар голова обкому Профспілки Ніна Дубовик, яка відзначила, що та спільна робота, яка проводиться профкомом разом з адміністрацією Одеського національного економічного університету, заслуговує на те, щоб стати позитивним прикладом для використання в роботі.

Цікавим і пізнавальним був виступ ректора ОНЕУ Михайла Звєрякова, який розповів про своє бачення ролі соціального партнерства та про заходи, які здійснюють в університеті для заохочення колективу, стимулювання його ефективної роботи.

Михайло Іванович відзначив, що адміністрація разом з профкомом закладу намагаються виконувати по максимуму всі гарантії, передбачені колективним договором. Наприклад, кожний викладач може укласти договір з адміністрацією на виконання індивідуальної наукової роботи, яка виконується паралельно основній і заохочується додатковою оплатою в розмірі приблизно 75% річного окладу. Також преміюються автори підручників з грифом Міністерства освіти і науки України і автори монографій.

Своєрідним стимулом для вдосконалення викладацької та наукової роботи став розроблений рейтинг викладачів університету, який складається до початку нового навчального року за різними критеріями відповідно до посади та роздається і викладачам, і студентам. Працівники, які посідають І-ІІІ місця відповідно до цього рейтингу, преміюються.

Перед учасниками семінару виступив проректор з науково-педагогічної, виховної роботи та міжнародних зв’язків ОНЕУ Георгій Шубартовський – один із членів комісії з розробки та прийняття діючого колективного договору університету. Він окреслив сучасні проблеми, які є спільними для адміністрації та профкому, оскільки викликані складним економічним становищем в країні – затримка оплати комунальних платежів ВНЗ, оплати відряджень та лікарняних листів, розрив між величиною І тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та мінімальною заробітною платою тощо.

Як підкреслив проректор, адміністрація та профком університету разом неодноразово та успішно вдавалися до спільних дій, спрямованих на відстоювання прав працівників закладу. Крім того, Г.Шубартовський дав позитивну оцінку роботі студентського профкому університету за його активну участь у вирішенні всіх питань, які безпосередньо стосуються молоді, що навчається в ОНЕУ.

Із доповіддю «Колективний договір ОНЕУ в дії», яка супроводжувалася мультимедійною презентацією з таблицями та фотоматеріалами, виступила голова профкому закладу Тетяна Корольова.

Профспілковий лідер розповіла про принципи ведення переговорів сторін колдоговору, про систему виплати надбавок, доплат, соціальної допомоги відповідно до положень цього документа, а також прозвітувала про використання коштів профспілкового бюджету по різних статтях.

Перед учасниками семінару виступили працівники апарату обкому Профспілки: заступник голови обкому Профспілки по роботі зі студентською молоддю Ігор Щедров, правовий інспектор Тамара Саєнко, завідувач відділу соціально-економічного захисту працівників Валентина Подгорець.

На семінар була запрошена головний спеціаліст Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Світлана Москаленко. Вона проінформувала про актуальні зміни в пенсійному законодавстві, обчисленні наукового та страхового стажу для отримання пенсій, процедурах щорічного перерахунку пенсій.

Головною темою обговорення на засіданні секції вищої школи стала нинішня ситуація із затримкою соціальних виплат за рахунок Фонду соціального страхування. За даними керівника секції вищої школи Тетяни Страхової, яка виступила із зазначеного питання, сьогодні в області нараховується чимала сума заборгованості по соціальних виплатах працівникам вищих навчальних закладів. Профкоми ВНЗ, обком Профспілки неодноразово зверталися з проханням вирішити дану проблему як до органів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, так і до влади.

Після жвавого обговорення члени секції вирішили ще раз перевірити стан із виплатою заборгованості та за необхідності направити звернення у відповідні інстанції.

Учасники засідань дали високу оцінку роботі профспілкового комітету Одеського національного економічного університету в організації семінару та секції вищої школи, які видалися насиченими та продуктивними.

Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеського обкому Профспілки


Соціальне партнерство та колдоговірні відносини: досвід Одеського національного економічного університетуСоціальне партнерство та колдоговірні відносини: досвід Одеського національного економічного університету

Соціальне партнерство та колдоговірні відносини: досвід Одеського національного економічного університету

Схожі публікації


Догори