Завершується і продовжується рік первинки

Львівська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України провела завершальне у 2017-му засідання своєї Президії. Не випадково, її лідер Марія Яцейко акцентувала: завершується, оголошений ФПУ рік первинної організації, який лише засвідчив, що цей пріоритет має продовжитися й надалі. Підсумковим акордом запропонувала провести в лютому 2018-го святочне зібрання голів первинок-переможців обласного і Всеукраїнського огляду-конкурсу в залі профспілкового Будинку вчених з нагородженням низових профлідерів, концертом та екскурсією цією пам’яткою архітектури, яку впродовж понад шести десятиліть утримує, зберігає і надає в користування своїм спілчанам обласна галузева профспілка.

На цьому ж засіданні актив заслухав звіт директора Романа Славітича про діяльність Будинку вчених.  Романа Ілліча, за багаторічну трудову діяльність і успіхи, удостоєно звання Заслуженого працівника культури. Щоб не перелічувати всіх господарських робіт, проведених лише цьогоріч – від зміни килимів до перекриття даху над вестибюлем, скажемо: Будинок потребує для опалення приміщення 400 кубів газу щодня. Тут займаються відомі в Україні самодіяльні – народні і заслужені творчі колективи, наукові секції, проводяться міські, обласні і міжнародні заходи в холах і залах старовинної споруди 18-го століття.

Про механізми реалізації нових проектів розбудови на Всеукраїнському рівні профспілкового вчительського пансіонату «Пролісок» у Трускавці вели розмову з активістами свого колективного органу Марія Яцейко та директор установи Юрій Шевців.

Обласна галузева профспілка тримає під постійним контролем ситуацію з фінансуванням установ і закладів освіти щодо «забезпечення своєчасної і повної виплати зарплати». Про це доповідав активові досвідчений юрист, заступник голови обласної організації галузевої профспілки Мар’ян Калин. Йшлося про розподіл державної субвенції та додаткових коштів місцевих бюджетів, нову формулу фінансування освітянських закладів, в якій головне – розподіл освітянських коштів територіям, на чому акцентує галузева профспілка, налагодження співпраці, згідно прийнятого Закону про освіту, з такими новими соціальними партнерами, як керівники окремих територіальних громад та директори шкіл.

Активна участь в обговоренні означених питань членами президії – Вірою Краєвською, Володимиром Гайдуком, Ольгою Грицик, головою ревізійної комісії Степаном Бурбаном, членами Центрального комітету Профспілки – Ярославою Кобицею, Анатолієм Бойком свідчили про актуальність винесених на засідання питань.

Оскільки йшлося і про перспективи діяльності виборних органів Профспілки, то, як наголошували присутні, важливою формою її діяльності, яка формує імідж, є проведення давно запланованої і перенесеної з різних об’єктивних і ситуативних політичних обставин, акції протесту в зв’язку з тепер уже прийнятим державним бюджетом наступного року, який не гарантує соціального спрямування, освітянській галузі у тому числі. Через що не виключено, як висловлювалися профактивісти, реєстрації трудового спору з таким соціальним партнером як влада.  Президія прийняла відповідні постанови.

 

Ольга Лобарчук, Львів 

Схожі публікації


Догори