Увічнення історії і кращих традицій освітянської галузі

Міські і районні організації Профспілки працівників освіти і науки України активно працюють над виконанням постанов ХІХ звітно-виборної конференції обласної організації Профспілки та VІ пленуму обкому Профспілки про увічнення історії і кращих традицій освітянської галузі шляхом створення у кожному місті і районі музеїв освіти, запровадження премій імені видатних вчителів.

Відбулося урочисте відкриття музею освіти Корсунь-Шевченківського району. Обком Профспілки всіляко сприяв і надавав фінансову підтримку для музею історії освіти.

Щодня, впродовж року, по крихтах збиралася інформація про кожного працівника освіти. Найпершими відгукнулися ветерани педагогічної праці. З їхніх домашніх архівів були принесені фотографії різних років, грамоти, значки, листи, табелі і т. д. Цікаві матеріали, цілий зошит зі спогадами, прізвищами вчителів різних шкіл району, надала Марія Петрівна Чала, голова райкому Профспілки. З особливою теплотою згадує Марія Петрівна роки, коли будувалися нові школи, коли район неодноразово виходив переможцем соціалістичного змагання. Як завжди, не стояла осторонь і голова ради ветеранів Мезенцева Л.М. Впродовж всього часу зацікавлено допомагали в різних питаннях ветерани педагогічної праці Кобернік Л.О., Шевченко З.І., Бандурко В.Ф., Яковченко А. С. Щира подяка  небайдужим освітянам за підтримку і допомогу.

Для створення музею неабияких зусиль доклали Валентина Кузьміна, голова Корсунь-Шевченківської районної організації Профспілки працівників освіти і науки України, Г.Б. Бобов, народний депутат України, В.П. Кочегура, заслужений працівник освіти України, начальник відділу освіти 1995-2011р.р., директор товариства «АгроРось» П.П. Євич, керівники  закладів освіти, вчителі та ветерани педагогічної праці, які були нагороджені почесними знаками і грамотами Центрального комітету і обкому Профспілки за активну діяльність у створенні музею освіти, співпрацю з районною організацією Профспілки.

Матеріали розміщені на 17 стендах в хронологічному порядку.

На початку огляду – стенд про історію становлення і розвитку профспілкового руху, де зібрані портрети голів профспілкових комітетів попередніх років, діяльність районної організації Профспілки в сучасний період: робота з соціального захисту, культмасова і спортивна робота, робота з ветеранами педагогічної праці.

Два великих панно присвячені народному вчителю О.А. Захаренку та вчителям-подвижникам освіти за 100-літній період.

Чільне місце в експозиції музею відведено матеріалам, які розповідають про участь освітян району у Великій Вітчизняній війні та антитерористичній операції.

У музеї є мультимедійні засоби, які допоможуть популяризувати заклади освіти, соціальні програми, зберігати і передавати наступним поколінням культурний досвід і традиції, формувати моральні установки, виходячи з принципів толерантності до навколишнього оточення, розвивати творчий потенціал особистості шляхом використання специфічних форм освітньої роботи і можливостей музею, як унікального  носія  історичної пам’яті про освітян краю.

Сподіваємося, що незабаром у кожному місті і районі будуть відкриті музеї, музейні кімнати історії освіти, в яких будуть збережені кращі традиції, інформація про видатних освітян, Великих вчителів, про їхні досягнення та педагогічні знахідки, які стануть в пригоді для молодих педагогічних кадрів.

Схожі публікації


Догори