Профспілковий урок у Підгайцях

Профспілковий актив закладів освіти Підгаєцької районної організації Профспілки сів 28 листопада 2019 року за шкільні парти та провів урок «Профспілкова діяльність: минуле, реалії, виклики та загрози». 

Зробити це допомагала голова обласної організації Профспілки Людмила Мокей, яка ознайомила голів первинок із аналізом діяльності галузевої Профспілки за період 2015-2019 років, у т.ч. обласної організації як структурної ланки Всеукраїнського профспілкового об’єднання освітян, актуальними подіями, котрі сьогодні хвилюють освітянську спільноту, діями профспілкових органів усіх рівнів щодо збереження державних гарантій педпрацівників, закріплених у рамковому законі про освіту, акцентувавши на тих загрозах та викликах, які несуть спроби окремих депутатів Верховної Ради «покращити» фінансове становище працівників.

Голова обласної організації детально розповіла про вжиті Центральним комітетом Профспілки заходи, спрямовані на недопущення погіршення рівня заробітних плат педагогів через скасування існуючих надбавок та доплат, особливо за вислугу років, перевірку зошитів, класне керівництво і т.п., запровадження 40-годинного робочого тижня, переведення на контрактну форму роботи працівників, які досягли пенсійного віку, впровадження обов’язкової сертифікації на заміну атестації тощо.

Голова районної організації Ярослав Мізик розповів про мету акції протесту освітян Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України, яка відбулася 29 жовтня 2019 року, та поділився враженнями від її проведення, оскільки делегації Тернопільської обласної організації Профспілки, інших областей та міст взяли в ній участь. Свою розповідь доповнив відеоматеріалами, які у ЗМІ висвітлювали невдоволення освітян спробами народних депутатів при прийнятті законопроекту «Про повну загальну середню освіту» «протягнути» в нього свої «драконівські» новели.

Аналіз мотиваційних листівок від обласної організації став своєрідною практичною частиною профспілкового уроку.

Голови первинок «шукали відмінності, переваги та недоліки» в таких визначеннях як «рада трудового колективу» й «профспілковий комітет», аналізували структуру заробітної плати та пригадували, у який спосіб Профспілка забезпечувала в різні часи зростання посадових окладів, надбавок, доплат та інших виплат, їхнє збереження, тобто відстежували залежність росту заробітної плати від активності галузевої Профспілки. І, як під час уроку, знайшлася хвилина для відпочинку – «вчилися мрії про літній відпочинок втілювати у реальний стан», тобто ознайомилися із порядком здешевлення санаторно-курортного лікування членів профспілки за кошти обласної програми «Спілчани. Здоров’я та дозвілля».

У підсумку уроку – запитання й відповіді на правову тематику. У цьому допоміг юрисконсульт Степан Кушик.

Урок «інспектувала», за ним спостерігала, допомагала у його проведенні начальник відділу освіти, молоді та спорту Підгаєцького РДА Галина Дуда, яка у заключній частині висловила підтримку профспілковому руху й наголосила на важливості збереження єдності у профспілкових лавах, тим більше у період кардинальних змін в суспільстві.

Донести отриману інформацію до спілчан під час проведення звітно-виборних зборів стало домашнім завданням для профспілкових лідерів колективів освітян Підгаєччини.

 

Прес-центр Тернопільської обласної організації

Схожі публікації


Догори