Колегія на Волині за участю заступника МОН України

20 лютого 2020 року у Волинському інституті післядипломної педагогічної освіти відбулося розширене засідання колегії управління освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації.

У президії – заступник міністра освіти та науки України Петро Коржевський, голова обласної ради Ірина Вахович, заступниця голови облдержадміністрації Світлана Мишковець, начальниця управління освіти, науки та молоді ОДА Людмила Плахотна, голова Волинської обласної Профспілки працівників освіти і науки Василь Грановський, директор ВІППО Петро Олежко.

У роботі засідання взяли участь начальники управлінь освіти міських рад, начальники відділів освіти райдержадміністрацій; керівники органів управління освітою об’єднаних територіальних громад, голови районних та міських профспілок працівників освіти, директори закладів професійної, фахової передвищої, загальної середньої та позашкільної освіти.

Очільниця управління освіти області Людмила Плахотна коротко розповіла про основні здобутки волинської освітньої галузі. За її словами, у 2019 році освіта Волині «йшла в ногу з часом» та гідно прийняла усі виклики сьогодення, окреслила завдання щодо реалізації освітньої політики в регіоні на 2020 рік.

Також вона розповіла, що в області функціонує 489 закладів дошкільної освіти, в яких здобувають дошкільну освіту 38,6 тисяч дітей. Відсоток охоплення становить 90,8. Питання позашкільної освіти охарактеризувала так: «На даний час в області функціонує 37 закладів позашкільної освіти, де в гуртках займаються 30 545 вихованців. На жаль, в умовах децентралізації гостро постає питання не тільки розширення таких закладів, а й збереження вже існуючих».

Присутній на колегії заступник міністра освіти та науки України Петро Коржевський описав новації, що плануються, аби мережа профтехосвіти стала виваженою, корисною для її здобувачів та бізнесу й водночас не надто обтяжливою для бюджету.

За словами замміністра, багато закладів профтехосвіти в Україні – малокомплектні училища з застарілою матеріально-технічною базою.

«На жаль, великий відсоток випускників шкіл обирають модні спеціальності із дипломами про вищу освіту – не без впливу батьків, які вважають майбутнє випускників «бурси» непрестижним, малооплачуваним і взагалі безперспективним. Тож оновлення системи профтехосвіти – необхідне. У рамках реформ зміст та якість профтехосвіти мають кардинально вдосконалитися. А в умовах адміністративно-територіальної реформи, коли професійно-технічні заклади передаються на баланс місцевої влади, необхідно зробити аудит таких закладів. Адже керівник закладу – не той, хто має стіл, стілець та сейф, а той, у кого на руках усі правовстановлюючі документи. Після аудиту громада разом з місцевою владою має вирішити, чи потрібен їй той чи інший заклад профтехосвіти, чи ні».

Голова Волинського обкому Профспілки Василь Грановський у своєму виступі зазначив: «За минулий фінансовий рік вирішені питання щодо погашення боргів заробітної плати та доплат, а також несвоєчасну виплату педагогам відпускних у Локачинському районі і Привітненській ОТГ». Голова обласної організації Профспілки наголосив, що зараз йде боротьба проти прийняття рабського Закону України «Про працю», і, відповідно до сьогодення, Закон потрібно переглянути, а також необхідне узгодження всіх сторін соціального партнерства та широке обговорення громадськості.

На розширеному засіданні колегії було відведено час на дискусійні питання.

Учасники заходу мали нагоду ознайомитися з виставкою виробників сучасного обладнання для STEM-освіти, широким асортиментом приладів для STEM-лабораторій.

Волинська обласна організація Профспілки 

Схожі публікації


Догори