Зняті з бюджету освіти кошти будуть повернені закладам освіти у повному розмірі: мітинг освітян у Львові

Сьогодні, 21 грудня 2021 року, до стін сесійної зали Львівської обласної ради масово вийшли освітянські колективи працівників закладів фахової передвищої освіти, закладів спеціальної та позашкільної освіти, працівники професійно-технічної освіти Львівщини для захисту своїх законних інтересів та фінансування в повному обсязі. 

Прецедентом проведення акції протесту стало попереднє рішення бюджетної комісії Львівської обласної ради про зняття із бюджету освіти на 2022 рік 267 мільйонів гривень. На які статті? ...

З ініціативи трудових освітянських колективів Львівська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України на чолі із Марією Яцейко та за підтримки Департаменту освіти і науки Львівської ОДА – Олега Паски закликала представників освітян та свою профспілкову спільноту на акцію протесту.

До освітян долучилися: Об’єднання профспілок Львівщини профспілки агропрому, культури, електростанцій, будівельників, вугільників та інші.

Ведучий мітингу-протесту Тарнавський Михайло – голова обласної організації профспілки працівників агропромислового комплексу України надав слово Калину Мар’яну – заступнику голови Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, який відтворив хронологію подій від п’ятниці, 17 грудня 2021 року, коли як грім з неба, пролунало рішення про зняття із бюджету закладів освіти обласного підпорядкування на 2022 рік 267 мільйонів гривень. Зменшення обсягу фінансування на 2022 рік може бути катастрофічним для закладів освіти та неминуче призвести до скорочення працівників закладів освіти, зменшення їх заробітних плат, погіршення умов праці та можливих проблем із постачанням та оплатою за енергоносії.

Рішення бюджетної комісії Львівської обласної ради не відповідало рішенню Комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради щодо проєкту бюджету на 2022 рік та суперечило напрацьованим прогнозованим показникам видатків у проєкті бюджету, погодженого з головним розпорядником коштів - Департаментом освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації.

Державна політика у сфері освіти, відповідно до ст.5 Закону України «Про освіту», є державним пріоритетом, що забезпечує інноваційний, соціально-економічний і культурний розвиток суспільства. Фінансування освіти є інвестицією в людський потенціал, сталий розвиток суспільства і держави. Недарма пікетувальники сесії тримали гасла про те, що хто не фінансує освіту, той є противником освіти в Україні.

До учасників мітингу звернулися Дацько Роман – голова Об'єднання Профспілок Львівщини, Карвацька Марія – голова Львівської обласної організації профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, Пташник Марія - голова профкому Комунального закладу Львівської обласної ради «Навчально-реабілітаційний центр І-ІІ ст. «Світанок» з поглибленою професійною підготовкою» у місті Червонограді, Романиик Степан – працівник Сокальського профліцею, Брегін Андрій – голова профкому ВПУ №34 міста Стрия, Юрій Бабій - заступник голови профкому гірничо-економічного фахового коледжу та інші.

До працівників освіти – учасників акції протесту вийшли і звернулися депутати різних фракцій обласної Ради, зокрема, комісії з питань освіти та інновацій у повному складі.

До освітян звернулася і депутат Верховної ради України Наталія Піпа, яка оголосила, що її діяльність у найвищому законодавчому органі України та в Комітеті Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій і надалі буде незмінною – захист працівників освіти та пріоритетності ролі освіти в Україні.

Перед мітингувальниками виступила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак, яка запевнила освітян – працівників закладів освіти обласного підпорядкування, що зняті попередньо кошти будуть повернені закладам освіти у повному розмірі, тобто у сумі 267 мільйонів гривень. 

Лише після цих запевнень мітингувальники погодилися розійтися із пересторогою, що зберуться, при необхідності, знову, щоб захистити свої права.

«Ганьба лицемірству! Лише перемога! Єднаймося у Профспілці! В єдності наша сила!» – з такими гаслами розійшлися учасники акції протесту.

Станом на 14:00 21.12.2021 року крапку перемоги ставити рано. Сесія Львівської обласної ради триває, дебати продовжуються. 

Віримо в щирість запевнень депутатів Львівської обласної ради!  

 

Львівська обласна організація Профспілки

 

Схожі публікації


Догори