Це ті події, які пізніше згадуються все життя…

Нові цілі відповідають на виклики: інтегрування в європейський освітній простір, удосконалення навичок володіння іноземними мовами та практичними навичками розмовної мови, ознайомлення з існуючими можливостями для здійснення усвідомленого вибору майбутньої професії та й ще можливість оздоровитись і активно і з користю проводити дозвілля. Втілити все це – значить подарувати дітям незабутні враження та можливість бути мобільними, ефективними та успішними у глобалізованому світі.

Цьому передувала кропітка і плідна робота голови Первинної профспілкової організації ліцею «Ерудит» Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району, заступника голови Об’єднаної організації Великоберезнянщини Профспілки працівників освіти і науки України Саболчі Ольги Михайлівни, яка потребувала великих організаційних зусиль. За сприянням волонтерів Йозефа Шайлінберга та Гюнтера Добрауса вже більше як п’ятнадцять років налагоджено співпрацю Великоберезнянщини з організацією «Ротарі клуб» міста Штайр Австрія. 

Організація поїздки дітей ліцею «Ерудит» 18 червня 2022 року у австрійське місто Штайр  стало можливим за сприяння та фінансової підтримки організації «Ротарі клуб» Штайр. Цікаво і змістовно діти ліцею «Ерудит» провели незабутні сім днів в Австрії. За цей тиждень багато побачили і отримали безліч вражень. Організатори програми – мерія м. Штайр. Щодня були сплановані цікаві поїздки, зустрічі, на яких супроводжували дітей ліцею ротарійці.

Ольга Михайлівна розповіла:

«Нас привітно зустріли члени «Ротарі клубу» і розмістили у затишному гуртожитку машинобудівного технікуму. Влаштували справжню екскурсію закладом машинобудівного технікуму. Діти  мали чудову нагоду ознайомитися зі спеціальностями машинобудівного технікуму, відвідали сучасні лабораторії, з цікавістю слухали про особливості навчання та дозвілля студентів в технікумі. До наших послуг були надані спортивний майданчик, тренажерний зал, бігові доріжки.

Діти побували в класичній гімназії міста Штайр та в гімназії міста Лінц, брали участь у навчальному процесі, відвідуючи уроки, познайомилися з австрійськими дітьми та з українськими дітьми-біженцями, які здобувають знання у стінах гімназії австрійських міст. Це – спілкування в невимушеній обстановці, коли є можливість подивитися, як живуть люди з інших країн, навчатися разом з однолітками різних країн, розвивати міжкультурне взаєморозуміння та вміння жити і працювати разом.

Зворушлива зустріч відбулася у мерії міста Штайр. Наші діти ділилися своїми талантами і подарували мерії український вишитий рушник. 

Насичена програма також передбачала екскурсії містом та виїзд у різні історичні або просто мальовничі куточки Австрії. 

У місті Штайр відвідали виставку картин сучасних австрійських художників, а в місті Лінц – мюзикл «Червона шапочка» в одному з найбільших театрів Європи.

Поїздка у Відень запам’яталась прогулянкою пам’ятками австрійської історії, вражаючою архітектурою Церкви Святого Стефана і звісно ж Парком атракціонів «Пратер». Приємні враження отримали діти під час відвідування Іспанської школи верхової їзди. В даний час це одна з найстаріших і найсильніших шкіл, в якій навчають верховій їзді і мистецтву виїздки.

Відвідали Гмунден – місто-курорт в Австрії. Місто розташоване на березі озера Траунзее. Екскурсія містом та прогулянка озером на катері з неймовірним краєвидом подарувала нам масу вражень. Після екскурсії дітей частували смачним обідом та солодощами.

Своєрідним підсумком було відвідання унікальної керамічної фабрики у місті Гмунден. 

Нам влаштували майстер-клас, на якому розказали про історію кераміки, познайомили з секретами виготовлення глиняних виробів і запропонували створити власний шедевр. Дітям дали можливість вибрати собі керамічні вироби і розписати їх. Після завершальної обробки свої вироби вони отримають під час майбутньої зустрічі на Новий рік.

Це була незабутня поїздка... Особлива подяка «Ротарі Клуб» і тим людям, завдяки яким ми мали змогу  цікаво і корисно відпочити».

На прикладі роботи профспілковця Ольги Саболчі в напрямку організації змістовного дозвілля дітей можна переконатися, наскільки плідно можуть розвиватися і продовжуватися партнерські зв’язки. А здійснюють їх – конкретні люди.

 

Світлана СЕГ,

голова Об’єднаної організації Великоберезнянщини Профспілки 

Схожі публікації


Догори