Функціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпраця

Функціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпрацяЗ 29 березня до 1 квітня цього року в Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова пройшла ІІ Міжнародна науково-практична конференція на тему: «Функціонування профспілкових та громадських організацій у вищих навчальних закладах: стан, проблеми, стратегії розвитку та міжнародна співпраця».

Організаторами заходу виступили Профспілка працівників освіти і науки України, Асоціація правозахисних організаторів студентів України, профкоми працівників та студентів, адміністрація Одеського національного університету імені І.І. Мечникова.

Вперше Міжнародна науково-практична конференція була проведена на базі ОНУ імені І.І. Мечникова в минулому році.

Проте в 2013 році захід набув масштабності: в конференції взяв участь профспілковий актив профорганізацій не тільки студентів, а й працівників; відповідно, значно збільшилася кількість учасників заходу – 127 осіб.

Всього у роботі конференції взяли участь 40 вищих навчальних закладів, з них – 6 закордонних: з Росії, Білорусі, Придністров’я.

До заходу долучилися 28 українських вишів з різних областей – Миколаївської, Кіровоградської, Сумської, Запорізької, Львівської, Тернопільської та інших, а також з м. Києва. Одещину на конференції представляли 10 вишів.

Урочисте відкриття конференції відбулося у новозбудованому корпусі ОНУ імені І.І. Мечникова на Французькому бульварі.

Зі словами привітання до учасників звернулися голова Федерації профспілок Одеської області В’ячеслав Буратинський, ректор ОНУ імені І.І. Мечникова Ігор Коваль, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк, голова Одеської обласної організації Профспілки Ніна Дубовик, завідувач сектору вищої освіти, науки, міжнародних відносин управління освіти і науки Одеської облдержадміністрації Юлія Журавльова, віце-президент АПОСУ Володимир Майданюк.

У своїх виступах вони висловили сподівання, що ця конференція сприятиме не лише обміну досвідом, а і розробці ідей з вирішення актуальних проблем вищої школи.

Надзвичайно цікавими були виступи голови профкому працівників Одеського національного економічного університету Тетяни Корольової, голови профкому Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського Лева Моїсєєва, голови профбюро Інституту математики, економіки і механіки ОНУ імені І.І. Мечникова Михайла Борисова, голови профкому Національного університету «Львівська політехніка» Володимира Гайдука, голови профкому Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Віктора Січка, голови профкому Сумського державного університету Валентини Боровик, заступника голови профкому Конотопського інституту Сумського державного університету Сергія Осадчого.

Виступи учасників конференції були надруковані у збірнику матеріалів конференції, який отримав кожний учасник заходу.

Лейтмотивом стали теми соціального захисту студентів, співпраці студентської профспілкової організації з адміністрацією та студентським самоврядуванням закладу, мотивації профспілкового членства у молоді, участь студентського профактиву в благодійних акціях тощо.

У ході конференції відбулися засідання тематичних секцій, тренінги. В рамках секції викладачів було організовано «Світове кафе» – сучасна форма навчання, яка сприяє обміну досвідом та розробці корисних ідей.

30 березня в «Світовому кафе» обговорювалася тема «Соціальний вимір модернізації у сфері праці: як повинні діяти профспілки?». Водночас студенти проходили тренінг з подолання конфліктних ситуацій, який проводила Одеська обласна група медіації «Школа медіації та переговорів для молодіжних лідерів».

31 березня для студентів була проведена презентація молодіжних програм ISIC – студентської мультифункціональної картки та TEACHER – Міжнародного посвідчення особи викладача, що підтверджує його професійний статус та надає низку пільг та знижок.
Незабутні спогади в учасників конференції залишило знайомство з Одеським будинком вчених, де для них був проведений урочистий прийом, а також культурно-розважальна програма, в рамках якої організували і екскурсію Одесою, і морську екскурсію-прогулянку вздовж узбережжя.

Гості міста ознайомилися з роботою Одеського національного університету імені І.І. Мечникова, побували в музеях, Астрономічній обсерваторії закладу.

На завершення заходу всім представникам організацій вищих навчальних закладів, які брали участь в конференції, в урочистій обстановці було вручено дипломи.

Надзвичайно продуктивні й насичені дні конференції, плідна співпраця колег по Профспілці та живе спілкування – все це було здійснено завдяки неоціненній організаційній роботі, яку виконали голова профкому студентів та голова профкому працівників ОНУ імені І.І. Мечникова Вадим Пєнов та Ольга Вавілова.

Всі учасники конференції, а також заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України, президент АПОСУ Сергій Романюк високо оцінили рівень заходу та висловили сподівання, що результати спільної роботи його учасників принесуть у майбутньому користь нашій спільній справі.

Прес-служба Профспілки,
Служба зв’язків з громадськістю та ЗМІ Одеського обкому Профспілки



Функціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпрацяФункціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпраця

Функціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпрацяФункціонування профспілкових організацій у вишах – стратегії розвитку та міжнародна співпраця

Схожі публікації


Догори