Фінансування освіти в країнах світу під час кризи

Глобальна пандемія COVID-19 спричинила одну з найважливіших економічних та фінансових криз століття. Очевидно, що ця криза, як і фінансова криза 2008 року, суттєво вплине на наше суспільство, і освіта є одним із секторів, які найбільше постраждали через неї.

Хоча фінансова криза 2008 року серйозно вплинула на державний бюджет, у багатьох країнах скорочення бюджетів на освіту було відкладено.

У період 2008-2009 рр., незважаючи на серйозне скорочення бюджету в усіх країнах світу, державні витрати на освіту продовжували зростати у більшості з них. Перші ознаки сповільнення виникли в 2010 році після заходів жорсткої економії, які призвели до скорочення бюджетів на освіту приблизно у третині країн.

Однак, очікується, що поточна криза вплине на бюджети на освіту швидше, оскільки державні доходи зменшуються, а уряди переглядають пріоритетність освіти в національних бюджетах (за інформацією Міжнародного інституту планування освіти ЮНЕСКО, 2020).

Згідно з прогнозами, пандемія призведе до уповільнення зростання державних витрат у наступному році. Якщо частка державних видатків на освіту залишиться незмінною, витрати на освіту продовжуватимуть зростати, але значно нижчими темпами, ніж до пандемії.

Деякі країни також вжили негайних фінансових заходів для підтримки своїх систем освіти під час та після кризи COVID-19:

У квітні 2020 року уряд Австралії оголосив про впровадження пакету допомоги в сфері вищої освіти, який передбачав фінансування австралійців, які були звільнені з роботи внаслідок кризи та які прагнули підвищити кваліфікацію або перекваліфікуватися. Цей пакет знизив вартість навчання коротких онлайн-курсів, передбачав звільнення від сплати позик для студентів, які є громадянами країни, протягом шести місяців, починаючи з травня, та гарантував фінансування для студентів, навіть якщо кількість вступників зменшилася (інформація уряду Австралії, 2020 р.).

Запуск Канадської програми допомоги студентам у надзвичайних ситуаціях, був оголошений у квітні 2020 року, який мав на меті надання фінансової підтримки студентам вузів та випускникам середніх шкіл, які не можуть знайти роботу протягом літніх місяців через пандемію COVID-19.

Грант для підтримки студентів Канади також був спрямований на надання фінансової підтримки студентам, які проходять військову службу під час кризи. Нарешті, уряд також оголосив про плани подвоїти стипендії для студентів та розширити право на отримання фінансової допомоги, а також надання додаткової підтримки у вигляді збільшення стипендіального фонду для студентів та молодих вчених, які постраждали від кризи, спричиненої пандемією COVID-19 (Міністерство освіти, 2020).

У березні 2020 р. уряд Італії запровадив заходи щодо підтримки дистанційного навчання з метою оснащення шкіл цифровими платформами та інструментами для дистанційного навчання, надання в користування цифрових пристроїв менш забезпеченим учням та навчання шкільних працівників методикам дистанційного навчання (уряд Італії, 2020).

 У травні 2020 року було оголошено запровадження нових заходів, які спрямовані на забезпечення додаткового фінансування школам та університетам для покриття витрат, спричинених пандемією. Це додаткове фінансування покриє, серед іншого, витрати, пов’язані зі спеціальними послугами, захисним обладнанням та прибиральними матеріалами, які будуть необхідні школам та університетам на наступний навчальний рік. Було затверджено виділення додаткових фінансових ресурсів для найму нових вчителів для початкових та середніх класів на наступний навчальний рік.

Фінансова допомога у надзвичайних ситуаціях була виділена для покриття часткових або загальних витрат, пов’язаних із навчанням менш забезпечених студентів вищих навчальних закладів.

У квітні 2020 року урядом Нової Зеландії Було оголошено про надання пакетів підтримки студентам вищих навчальних закладів, щоб допомогти їм продовжити навчання після кризи. Заходи включають збільшення суми студентських позик та надання додаткової фінансової підтримки студентам для покриття витрат, пов'язаних з навчанням (Міністерство освіти Нової Зеландії, 2020).

Надання фінансової підтримки школам Англії (Великобританія) була започатковано у квітні 2020 року, яка передбачає додаткове фінансування шкіл для підтримки в період та після завершення кризи.

Додаткові витрати, що покриваються фондом, включають ресурси, необхідні для утримання та роботи школи під час канікул для пріоритетних груп дітей, підтримки безкоштовного шкільного харчування дітей, а також додаткові витрати на прибирання після підозри або підтвердження випадків коронавірусу (Департамент освіти, 2020).

У США було оголошено про створення органами освіти Фонду допомоги в надзвичайних ситуаціях закладам вищої освіти згідно закону «Про надання допомоги та забезпечення економічної безпеки у зв'язку з поширенням коронавірусної інфекції», який забезпечує фінансування установ, які надають екстрену фінансову допомогу студентам, здоров’я яких було порушено через хворобу (Міністерство освіти США, 2020).

Фонд допомоги в надзвичайним ситуаціям початковим та середнім школам має на меті надання фінансової підтримки шкільним округам, які постраждали від зриву навчального процесу та закриття шкіл через COVID-19 (Департамент освіти штату Нью-Джерсі, 2020).

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори