Європейський директор ЄКПО закликає нарощувати зусилля для підтримки України

Європейський директор Європейського комітету профспілок освіти Сьюзан Флокен у нещодавньому відеозверненні до спілчан висловила солідарність із українськими спілчанами – вчителями та їхніми родинами, які попри обстріли та воєнні дії, сьогодні навчають школярів та студентів.

Вітаючи усіх освітян Європи із початком нового навчального року і поверненням до роботи, вона з гіркотою згадала, що в Україні триває війна, викликана необґрунтованим нападом Росії. 

Сьюзан Флокен від імені ЄКПО вкотре закликала до миру і припинення невиправданої війни, яка вартує багатьох життів громадян. 

«ЄКПО та його членські організації продовжують докладати зусилля задля підтримки наших колег з України, вітаючи та приймаючи мільйони біженців. Я пишаюся сильним знаком солідарності, який ми надіслали нашим колегам з профспілки та вчителям України під час спеціальної конференції ЄКПО у Льєжі. Ми закликали до миру і припинення невиправданої війни, яка вартує життів стількох безневинним дітей і громадян», – йдеться у відеозверненні. 

 

Переклад відеозвернення 

Шановні колеги!

Бажаю вам чудового початку цього нового навчального року, оскільки навчальні заклади знову відчиняють свої двері, щоб прийняти вчителів та учнів. Це чудово, що ми дійсно повертаємось до школи та повертаємось до роботи. Звичайно, ми всі знаємо, що COVID-19, як і раніше, серед нас і продовжує існувати.

Разом з вами Європейський комітет профспілок освіти проводить велику роботу, закликаючи владу та керівників забезпечити, щоб цього року школи, університети та інші навчальні заклади були краще підготовлені до пандемії та вжили ефективних заходів з охорони здоров'я та безпеки для захисту фізичного та психічного здоров'я і благополуччя як освітян так і учнів.  20 вересня ми проведемо семінар ЄКПО, присвячений впливу пандемії на психосоціальний стан та благополуччя вчителів та освіти загалом.

У той час як по всій Європі вчителі та студенти повертаються до шкіл, ми всі з гіркотою усвідомлюємо, що війна в Україні, викликана необґрунтованим нападом Росії, триває. Навчальні заклади зазнають нападів та руйнувань, і багато учнів та вчителів не повернуться до своїх шкіл або університетів цього року, а будуть змушені продовжувати навчатися та викладати онлайн, здобуваючи освіту за кордоном чи в інших безпечних регіонах України. Ми висловлюємо солідарність із лідерами наших членських організацій в Україні, вчителями та їхніми сім'ями, які продовжують надавати освіту українським студентам – насіння надії для майбутнього молодих поколінь.

ЄКПО та його членські організації продовжують докладати зусилля задля підтримки наших колег з України, вітаючи та приймаючи мільйони біженців. Я пишаюся сильним знаком солідарності, який ми надіслали нашим колегам з профспілки та вчителям України під час спеціальної конференції ЄКПО у Льєжі.  Ми закликали до миру і припинення невиправданої війни, яка вартує життів стількох безневинним дітей і громадян.  Згодом нам потрібно буде нарощувати наші зусилля, щоб забезпечити продовження підтримки цих мужніх людей, тому що ми знаємо, що зі скороченням економіки, зростанням інфляції та цін на енергоносії голос націоналістичних, популістських та правих рухів набирає сили, і підтримка людей, які шукають притулку від війни, ризикує ослабнути.

Ми закликаємо уряди та національну владу до того, що зростання вартості життя не повинно негативно впливати на працівників. Ходіння на роботу має відповідати заробітку, який працівники отримують за її виконання! Інфляція зростає, зростають ціни на продукти харчування, житло, бензин, газ та паливо, тоді як зарплати не адаптуються до цього зростання. Ми спостерігаємо зростання кількості працюючих бідних та збільшення розриву між багатими та бідними, у той час як великі компанії та міжнародні консорціуми продовжують накопичувати прибуток від кризи. ЄКПО закликає уряди покласти край податковим гаваням, ухилянню від сплати податків та створити справедливу систему оподаткування, за якої великі компанії платитимуть свою справедливу частку.

Інфляція та скорочення економіки, а також зростання державних видатків на військове обладнання сильно позначаються на державних бюджетах і, отже, на видатках на освіту. Для багатьох профспілок освітян новий навчальний рік почався зі страйків, на яких вони закликають уряди переглянути умови праці вчителів і забезпечити їх адаптацію до умов, що змінилися. Справді, зміни мають глибокий характер і стосуються необхідності більш ефективного захисту здоров'я, безпеки та благополуччя вчителів, викладачів та інших освітян, прагнення до більшої цифровізації освіти, розширення штучного інтелекту та переходу до стійкої системи освіти, готової до зміни клімату. 

ЄКПО разом зі своїми членськими організаціями виборює підвищення заробітної плати, гідні умови праці та реалізацію прав профспілок як основи якісної освіти. Ми продовжуватимемо працювати над оновленням профспілкового руху у сфері освіти, щоб вийти з цієї кризи ще сильнішими.

Значний соціальний діалог і колективні переговори, побудовані на довірі між соціальними партнерами, – це єдиний шлях вперед для задоволення потреб вчителів і вирішення проблем, з якими стикається сектор освіти. Багато держав зазнали на собі потужного впливу колективних угод під час пандемії, тоді як інші, на жаль, віддали перевагу ігнорувати і знехтувати профспілками та соціальним партнерством, ухваливши одностороннє рішення. Ми закликаємо уряди до того, що скорочення державних витрат на освіту та посилення приватизації та комерціалізації освіти не є вирішенням проблеми. Вони лише створять ще більшу залежність, погіршать нерівність у доступі до освіти та поставлять під загрозу шанс на життя майбутніх поколінь. Якісна освіта потребує стійких державних інвестицій!

У всьому європейському регіоні сектор освіти стикається з гострою нестачею вчителів, яка була притаманна багатьом освітнім системам ще до пандемії. Існує безліч причин цього і безліч заходів щодо усунення нестачі, але тільки один спосіб забезпечити стійкий вплив цих заходів - справжній та реальний соціальний діалог із профспілками освітян.

Для боротьби за наше бачення та наші спільні цілі як профспілок освіти ми в ЄКПО організуємо нашу дворічну кампанію з просування привабливості професії вчителя на основі десяти основних пунктів дій, прийнятих на проміжковій конференції ЄКПО у липні цього року. Як сказав президент ЄКПО: Давайте мобілізуємося, проведемо кампанію, винесемо наші ідеї на вулиці та в дискусії, організуємося, щоб досягти прогресу, на який заслуговують наші члени!

Разом ми зможемо досягти цього, тому що разом ми сильні.

Солідарність!



Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори