На порядку денному – профспілкове навчання

В сучасних умовах для успішного здійснення своїх функцій, профспілкові працівники та активісти повинні добре розумітися в питаннях нормування праці і заробітної плати, охорони праці, знати основи трудового законодавства.

Профспілкові лідери в кожній конкретній ситуації мають відстоювати права і інтереси членів профспілки, швидко орієнтуватися щодо дій профспілкового комітету у випадку трудового конфлікту, виступати посередником при його вирішенні.

Профспілковий актив повинен бути справжньою опорою профспілкового лідера. Для цього профспілкових активістів необхідно озброїти відповідними знаннями, своєчасно та об’єктивно інформувати про проблеми, вирішенням яких займається профспілка.

«Навчання профспілкових кадрів та активу, робота з профспілковим резервом» – таке питання винесено на порядок денний засідання президії Донецького обкому Профспілки 11 вересня 2017 р.

У рамках заходу було проведено виїзний семінар-навчання голів структурних ланок Донецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України в м. Запоріжжя.

Пріоритетними залишаються питання соціально-економічного захисту членів Профспілки, ефективного соціального діалогу, колективно-договірного регулювання трудових та інших відносин між соціальними партнерами, внутріспілкової статутної діяльності, інформаційно-методичного забезпечення, охорони праці, фінансових та юридичних питань, психології спілкування та інших.

Президією обкому Профспілки затверджено план роботи Донецької обласної організації, де включено розділ «Навчання профкадрів та профактиву», який передбачав заходи з конкретною тематикою.

У відповідності до встановленої періодичності, в березні 2017 року відбулося навчання (за 40-годинною програмою) голів організаційних ланок з питань охорони праці і перевірка знань з видачею посвідчень.

Проведено семінар і для бухгалтерів організаційних ланок.

Стало традиційним проведення виїзних днів Донецького обкому Профспілки, зустрічі профспілкового активу міст, районів, вишів з працівниками виконавчого апарату.

З метою послідовності та наступності в роботі з профспілковими кадрами і активом, підвищення їх професійної майстерності, обізнаності у формах і методах громадської діяльності, якісного кадрового забезпечення діяльності профспілкових організацій виборними органами організаційних ланок обласної організації проведено значну роботу з питання навчання профактива.

Найпопулярнішими залишаються наступні види навчання:

– проведення круглів столів («Мотивація профспілкового членства» Волноваська РОП, з питання оформлення субсидій Центральна м.Маріуполь, про укладання колективних договорів Великоновоселківська РОП, «Про дії профспілок в сучасних умовах» Торецька МОП, «Децентралізація влади: роль та завдання Профспілки» Лиманська МОП, «Особливості призначення пенсій за вислугу років для медпрацівників» Краматорська МОП, «Освіта-Профспілка-кар’єра» Лівобережна м.Маріуполь, );

– розробка методичних матеріалів («Циклограми по контролю за виконанням законодавства про працю» Бахмутська МОП. «Діяльність  профспілкових організацій» Добропільська МОП, «Мінімальна заробітна плата-розрахунки і доплати» Нікольська РОП, «Організація роботи Профспілки в умовах ОТГ» Бахмутська РОП; «Страховий і трудовий стаж-відмінності» Лівобережна м.Маріуполь)

– проведення семінарів-навчань голів ПК, голів комісій профспілкового комітету;

Представники студентських профспілкових організацій та студентських секторів ПК ППО щорічно приймають участь в заходах «Веселка», «Студентська республіка», де розглядаються питання самоврядування, соціального захисту студентської молоді.

Поряд з традиційними формами і методами навчання в системі профспілкової освіти набувають розповсюдження нові форми навчання профспілкових кадрів і активу:

– проведення виїзних 3-денних шкіл профлідера (Костянтинівська МОП);

– навчання через мережу інтернет (вебінари) (Новогродівська МОП з використанням хмарних технологій);

Спільними діями обласного комітету та організаційних ланок у даний період проведено 3 навчальні семінари для профспілкових кадрів і активу обласного рівня. Загалом пройшли навчання 129 осіб.

Найбільше коштів на навчання профактиву виділено в Мар’їнській РОП 10%, в цілому по області показник  використання коштів з профспілкового бюджету на дану статтю  коливається від 0,05%до 2%. В обласному бюджеті передбачено 3,3%

Донецька обласна організація у проведенні навчання профактиву постійно приділяє увагу інформаційній роботі. Важливу роль у навчанні профспілкових кадрів та активу відведено електронній пошті Донецького обкому, сторінці у Facebook обласної організації.

Основними джерелами наповнення сторінки є події в членських організаціях, заходи обласної організації, відповіді на актуальні питання спілчан, новини законодавства, інформації Центрального комітету Профспілки. На сторінці розміщено 45 публікацій, у сторінки 639 підписників.

Значна увага надається інформаційним вісникам, які видає обком профспілки. За минулий період видано 19 інформаційних збірників. Для профактиву підготовлені і розповсюджуються інформаційні матеріали з трудового законодавства, зразки документів для роботи в профспілковій організації, методичні розробки та інформаційні матеріали, іміджеві  продукція.

Керівниками організаційних ланок обласної організації Профспілки періодично випускаються інформаційні вісники, листівки, буклети на основі матеріалів Донецького обкому профспілки, а також підготовлені самостійно.

Потребує уваги робота з профспілковим резервом. Проаналізувавши подані  керівниками матеріали, відзначено, що резерв на місцях сформовано: в основному, це досвідчені люди від 40 до 50 років, мають стаж профспілкової роботи 5-10 років. Тепер відповідну роботу необхідно організувати в Донецькому обкомі, плануючи навчання, індивідуальні консультації та ін.

Під час обговорення цього питання в.о. голови Донецького обкому Т. Заморська підкреслила: «Ми повинні бути впевненими, що результат нашої роботи – підготовлені професійні, толерантні профспілкові лідери, які зможуть вирішити поставлені задачі та підвищити якість діяльності  профспілкових організацій всіх рівнів»

Донецький обком Профспілки 

Схожі публікації


Догори