Латвійські вчителі вимагають доплату за віддалену роботу

Латвійська профспілка освітян і дослідників (LIZDA) направила лист до Міністерства освіти і науки Латвії, Міністерства фінансів, Державної канцелярії та Комісії з питань культури і науки Сейму з пропозицією компенсувати викладачам витрати на дистанційну роботу.

LIZDA наполягає на компенсації вчителям щомісячних витрат за віддалену роботу хоча б у розмірі 50 євро. Адже вже відомо, що із закупівлею комп'ютерів для шкіл і контенту освітнього каналу Tava klase запізнилися, тому вирішення проблем лягає на вчителів і батьків учнів.

Міністерство освіти і науки країни встановило, що навчальні заклади дистанційно організовують навчальний процес з метою зменшення можливих ризиків зараження Covid-19. Тому з’явилася нагальна потреба у компенсації витрат, пов’язаних з дистанційною працею для вчителів, які її організовують та продовжуватимуть дистанційне навчання для учнів.

10 вересня 2020 року Сейм ухвалив у другому читанні зміни до Трудового закону, які включають норму, що стосується правового забезпечення дистанційної роботи. Ця норма передбачає, що якщо працівник та роботодавець домовляються про дистанційну роботу, витрати працівника, пов'язані з дистанційною роботою, компенсує роботодавець, якщо працівник та роботодавець не домовились про інше.

LIZDA вважає, фінансування витрат на дистанційну роботу має бути визначено як фінансування сектору освіти та науки на 2020 та 2021 роки – приблизно 89 мільйонів євро.

«Це буде чесно, адже депутатам компенсують набагато більше», – коментують члени профспілки. У суму 50 євро входять амортизація робочого обладнання – 30 євро на комп'ютер, програмне забезпечення, робочий стіл, 10 євро на канцелярське приладдя, шість євро на комунальні витрати і по 7 євро на оплату рахунків за телефон та Інтернет.

Адже щоб викладати віддалено, учитель повинен мати портативний комп'ютер з необхідним програмним забезпеченням, вебкамерою, мікрофоном і навушниками.  Крім того, робота з дому означає, що педагог більше споживає електрики, а також йому потрібен якісний інтернет з високою і стабільною швидкістю – це теж потрібно компенсувати.

Крім цього, профспілка також вважає, що вчителям потрібні заходи щодо вдосконалення цифрових навичок і навичок віддаленого викладання.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори