Президія ЦК Профспілки: питання молоді та оздоровлення дітей

23 листопада 2016 року у Києві відбулося чергове засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України. На порядок денний були винесені планові питання діяльності організації та актуальні для вирішення сьогодні.

З питань захисту соціально-економічних інтересів студентської молоді первинних профспілкових організацій студентів ВНЗ у Одеській області виступила Ніна Дубовик (голова Одеського обкому), яка акцентувала увагу на організаційно-методичній, представницькій, координуючій діяльності організації у цьому напрямі.

Ніна Олександрівна підкреслила, що протягом останніх двох років всім профкомам студентів ВНЗ надана практична допомога з усіх аспектів профспілкової діяльності – соціально-економічного захисту молоді, забезпечення соціально-побутових умов студентів в рамках реалізації Закону України «Про вищу освіту», формування і використання профспілкового бюджету, здійснення бухгалтерського обліку виборними профспілковими органами, інформування. 

За словами очільника Одеської обласної організації Профспілки важливим інструментом забезпечення соціально-економічних прав та інтересів осіб, які навчаються, є угоди між ректорами та профспілковими комітетами студентів. У вишах такі угоди діють як окремі нормативні акти соціального партнерства. А для здійснення контролю за станом виконанням угод сторони звітують про їх  виконання, надають одна одній необхідну для цього інформацію.

Ніна Дубовик також наголосила, що студентські профкоми спрямовують свою діяльність на забезпечення своєчасної та повної виплати стипендії студентам. Представники профспілкових організацій є членами стипендіальних комісій та здійснюють контроль за призначенням академічних та соціальних стипендій, її індексації.

Профкоми студентів сприяють також працевлаштуванню студентів у вільний від навчання час, піклуються про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, здійснюють контроль за якістю харчування студентів, здійснюють перевірку готовності гуртожитків вищих навчальних закладів до осінньо-зимового періоду, а також студентських оздоровчо-спортивних таборів до оздоровчого сезону.

Одеська обласна організація Профспілки у свою чергу підтримує ініціативи молоді та надає усію необхідну допомогу – від інформаційної до матеріальної.

Про роботу організаційних ланок Профспілки щодо оздоровлення і відпочинку дітей освітян у 2016 році доповіла заступник Голови Профспілки Любов Андріївна Гарбаренко, яка одразу відзначила, що оргланками Профспілки ця робота проводилася на належному рівні.

У свою чергу ЦК Профспілки проведено щорічний Всеукраїнський огляд роботи організаційних ланок Профспілки на кращу організацію оздоровлення і відпочинку дітей освітян. Огляд організовано з метою посилення уваги до проблем функціонування дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, збереження їх мережі.

В огляді взяли участь 23 обласні організації  Профспілки, якими спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведено значну роботу щодо організаційного, фінансового, методичного і матеріального забезпечення оздоровлення та відпочинку дітей освітян. У профспілкових бюджетах для цього були передбачені відповідні кошти.

Любов Гарбаренко наголосила, що загалом послугами оздоровлення та відпочинку охоплено понад 33 тисячі дітей членів Профспілки віком від 7 до 18 років. А на базі 6 позаміських дитячих закладів оздоровлення і відпочинку, які знаходяться у власності Волинської, Одеської, Дніпропетровської обласних організацій  та галузевої Профспілки оздоровлено понад 3400 дітей, серед яких – 2478 дітей спілчан. На базі 4-х оздоровчих закладів, орендованих Львівською та Черкаською обласними організаціями Профспілки  оздоровлено ще понад 1300 дітей спілчан.

Проте, оздоровчу кампанію цього року, ускладнював ряд невирішених проблем. До таких, зокрема, відноситься реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування, яким призупинено фінансування дитячого оздоровлення та відпочинку; відсутність пільг у землекористуванні дитячим закладам оздоровлення і відпочинку державної та комунальної форм власності, профспілковим оздоровчим таборам. На якість відпочинку дітей також впливають і зростання вартості енергоносіїв, продуктів харчування, палива, медикаментів спричинили зростання вартості дитячих путівок.

Любов Гарбаренко зазначила, що поліпшення ситуації можливо при вирішенні наступних питань:

– виділенні коштів із державного бюджету для поліпшення матеріально-технічного стану дитячих оздоровниць, зокрема, побутових умов перебування дітей;

– наданні пільг дитячим оздоровчим закладам на сплату комунальних послуг, оплату оренди за землю, енергоносіїв;

– зменшенні вартості бронювання квитків для перевезення організованих груп дітей та зниження їх вартості.

Ще одним із питань розгляду президії стали анонсовані новації Уряду щодо збільшення мінімальної заробітної плати та неоднозначності у змінах посадових окладів та ставок заробітної плати працівників бюджетної сфери, посади яких віднесено до 7-11 тарифних розрядів ЄТС. Президія підтримує збільшення розміру мінімальної зарплати. Проте вважає неприпустимим знецінення праці кваліфікованих фахівців-освітян через непідняття І тарифного розряду та збільшення грошового розриву між мінімальною заробітної платою та І тарифним розрядом ЄТС.

 На завершення президії було проголосоване рішення щодо внесення змін до Статуту Профспілки, нагородження профспілкових працівників і профактивістів та прийнято постанови з усіх питань порядку денного.
   
 
   
Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори